Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is er ook een soort autisme waar je hoogbegaafd van wordt?

Ik heb wat gehoord van een vriend van mij. Ik wil het ook niet echt een ziekte noemen. Maar bestaat het?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is geen autisme waar je hoogbegaafd van wordt, het is een autistische stoornis waarbij je heel veel moeite hebt met sociale contacten maar wel een normaal tot hoog IQ hebt: het syndroom van Asperger.

Vaak zijn mensen met Asperger hoogbegaafd. Toegevoegd na 1 minuut: De vraag is inderdaad niet goed gesteld: je wordt niet hoogbegaafd, je bent het of bent het niet. Bij Asperger hoort een normale tot hoge intelligentie.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Syndroom_van_Asperger

Een autismespectrumstoornis is een ontwikkelingsstoornis met een neurobiologische oorzaak. De hersenen van iemand met autisme functioneren daarom anders.Er wordt vaak gesproken van mensen die vallen binnen het spectrum van autisme . dat wil zeggen dat elk mens met autisme uniek is. ze hebben nl. allemaal een ander ziekte beeld. Uit onderzoek is gebleken dat 40-50% van de autisten functioneert op het niveau van een verstandelijk gehandicapte. De andere 50% functioneert op een normaal tot hoogintelligent niveau. Gemiddeld komt autisme bij mannen 4 keer zo veel voor dan bij vrouwen. Vooral bij het syndroom van Asperger en bij het syndroom van Gilles de la Tourette komen zeer intelligente tot hoogbegaafde mensen voor. Door hun hersenontwikkeling denken ze anders en sneller. Ze zijn echter vaak gericht op specifieke dingen die hen interesseren, hierover weten ze dan ook alles. Het laat ze niet los en ze zijn er constant mee bezig. Het is wel zo, dat wanneer ze zich voor meerdere dingen interesseren, ze van heel veel dingen alles weten en daardoor komen ze hoogbegaafd over op anderen. De wetenschap heeft hier nog een flinke kluif aan, want waar trek je de grens tussen autisme en hoogbegaafdheid. Een hoogbegaafde professor zonder autisme heeft ook autistische trekjes. Weet ook alles op 'zijn' gebied en heeft ook niet veel sociale contacten. Is ook vaak in zichzelf gekeerd. Je bent dus hoogbegaafd of je bent het niet. Als je hersenstructuur bij je geboorte 'normaal' is, kan je niet ineens leren om hoogbegaafd te worden. Zelfs intelligentie kan je niet aanleren. Zo moet je creatief denken en dat leer je niet uit boeken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100