Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

waarom zitten mijn oren dicht als ik mijn neus nogal hard snuit?

het is weer de tijd van het jaar : ik ben weer sterk verkouden.

hierbij komt altijd het volgende weer : Ik spuit dan otrivine duo ofzo in mijn neus, het snot komt los. de eerste keer na het spuiten is het nog oke, maar als ik daarna enkele keren mijn neus snuit dan 'floept' mijn linkeroor dicht. ik hoor dan tegelijkertijd een soort van krakend geluid ofzo... alsof er iets scheurt. Maar het doet geen pijn en voelt niet lastig ofzo... Enkel dan het feit dat mijn oor dicht zit en ik weinig er door hoor.
Dat oor dan weer 'open' krijgen is niet altijd even simpel, slikken en gapen helpt wel maar niet altijd en dan moet ik gewoon wat wachten en dan lukt het wel.

Hoe komt het dat mijn oor zo enorm dicht geraakt bij de neus te snuiten? En waarom altijd maar 1 kant ? en hoe kan het dat ik dat krakende / scheurende geluid hoor ?

veel vragen, i know...

Thx !

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat je duidelijk verkeerd snuit. Je neus, je oren en je traanbuisjes van je ogen staan allemaal met elkaar in verbinding via de zogenaamde buis van Eustachius, waar normaliter lucht in hoort te zitten, maar als je verkouden bent, lopen ze vol snot. Dat merk je dan ook aan je neus, je ogen en je oren. Als je nu van dat snot af wilt door te snuiten, maar je houdt daarbij je neus dicht (en het is me een raadsel waarom sommige ouders hun kinderen dat nog steeds zo leren), gaat het snot niet naar buiten, waar je het hebben wilt, maar druk je het je feitelijk je oren en je holtes in. Dat is niet alleen een vervelend gevoel, maar het kan ook ernstiger klachten als een voorhoofds-- of bijholteontsteking veroorzaken. Snuit dus één neusgat tegelijk en hou daarbij het andere echt goed open, of nog liever : snuit niet, maar haal op. Dan komen de bacteriën in je maag, waar ze eurig vernietigd worden, in plaats van in een vies zakdoekje dat vervolgens een bron van (her)besmetting vormt, samen met wat er - ook dwars door het zakdoekje heen - aan je handen komt. Dat krakende, scheurende geluid is gewoon het slijm dat door de buis van eustachius en de bijholten 'rochelt'. Die staat rechtstreeks in verbinding met je trommelvlies, dus het geluid wordt in je hoofd flink versterkt. Neusdruppels gebruiken kan wel, maar als het effe wil gebruik dan gewoon een zoutoplossing (babyneusdruppels) of uitsluitend xylomethazoline en dan liefst nog in de kinder-oplossing. Dat is in de regel ruim voldoende voor een lastige, maar niet levensbedreigende kwaal, en het middel is eigenlijk erger dan de kwaal zelf. Gebruik ze dus liever niet, en zeker niet langer dan een week en liever ook niet meer dan een of twee keer per dag.

Bronnen:
http://www.spotsdoorzien.nl/bijsluiter-otr...

Vanuit je neus/keelholte lopen twee kanaaltjes naar de ruimte achter jouw trommelvlies, de buizen van eustachius. Deze kanaaltjes openen even als je slikt om de druk voor en achter je trommelvlies gelijk te krijgen. Als je met veel druk je neus snuit dan kan er tiijdelijk een grotere druk via de buis van Eustachius achter het trommelvlies ontstaan, dat geeft dan het dove gevoel.

Bij een verkoudheid is het mogelijk dat er slijm in de buis van Eustachius wordt geblazen bij het neus snuiten. Daardoor gaan je oren 'dicht zitten'. Die oorverstopping kan tijdelijk gehoorverlies veroorzaken. Dat je het maar aan één oor hebt is toeval. Ik heb het al aan beide oren gehad :) Door het snuiten span je de spieren aan de ingang van de Buis van Eustachius onbewust aan. Dit geeft het krakend geluid in je oor. Beterschap!

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekte...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100