Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat is het verschil tussen cysten en kanker ?

Ik heb op zowiezo op 2 plekken in mijn lichaam cysten.
Maar hoe weten ze nou dat het een cysten is en geen kanker ?
Ze hebben niet eens een biopt genomen ze zeggen meteen dat het cysten is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Een cyste is een goed-aardig gezwel , de benaming kanker wordt vaak pas gebruikt bij een kwaadaardig gezwel.

Een cyste is een ophoping van vocht op een bepaalde plek. Het voelt als een bobbel/knobbeltje. Ik heb ze zelf ook gehad en men heeft gewoon het vocht eruit gehaald met een naald en klaar. Ik had ze zelf al ontdekt en in het ziekenhuis heeft men foto's genomen waarop men zag dat het cysten waren. Kanker is een woekeren van de cellen. Dat kan ook als een bobbel/knobbeltje voelen. Als jij je er onzeker bij voelt is het goed om weer naar de dokter te gaan en te vragen om een goed onderzoek. Het is echt niet nodig om je ongerust te maken over een cyste, dat is totaal onschuldig, maar dan moet jij er zelf wel van overtuigd zijn dat dat het echt is. Dus, gewoon om helderheid vragen, daar heb je recht op en dat zorgt voor innerlijke rust.

Een cyste is een zakje gevuld met vloeistof. Ze kan in elk lichaamsdeel voorkomen, met inbegrip van je botten, organen en zachte weefsels. De meeste cysten zijn goedaardig, maar sommige kankers kunnen kwaadaardige cysten vormen. Met “kwaadaardig” wordt kanker bedoeld. Echografisch ziet men vaak duidelijk het verschil tussen een cyste en een kwaadaardig letsel. Bij twijfel, bijvoorbeeld wanneer de cyste een ingedikte inhoud heeft, of wanneer de wand van de cyste onregelmatig afgelijnd is, kan een bijkomende biopsie of aspiratie van het cystevocht aanbevolen worden om aan de hand van microscopisch onderzoek van dit materiaal de uiteindelijke diagnose te kunnen stellen. In principe ontaardt een cyste niet in een kwaadaardig letsel.

Bronnen:
http://www.borstkanker.net/vragen5/v2259.php
http://www.gezondweb.be/GezondWeb/Rubrieke...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100