Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe blijf ik rustig? Snel hartritme.

Sinds 2005 heb ik een lichte hartspierverzwakking (cardiomyopathie), ik ben nu 40. Heel af en toe krijg ik een snel hartritme in rust, meestal 's nachts in bed. Mijn hart slaat dan 160/170 slagen per minuut. Ik weet dat ik rustig moet blijven. De specialisten hebben me ook 'op het hart gedrukt' dag het geen kwaad kan maar toch schiet ik elke keer weer in paniek omdat destijds op deze manier mijn lichte hartziekte werd ontdekt (hartbewaking, enge ingrijpende onderzoeken hebben sporen nagelaten). Ik ben er als de dood voor. En denk dan werkelijk dat ik dood ga... Ik ga eerder dood van de angst. Iemand tips hoe ik deze angst kan overwinnen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Probeer ten eerste een paar keer diep in te ademen, dat kalmeert je hartslag, paniek maakt het alleen maar erger waardoor je hartslag versnelt en je alleen meer in paniek kan raken. Ik denk persoonlijk dat je met dit probleem het beste naar de huisarts of psycholoog kunt gaan om het te bespreken, want het is voor jou een reele angst geworden na je trauma, en maakt je conditie alleen slechter. Een psycholoog kan je goed helpen met je "paniekaanvallen". Het vervelende is namelijk dat een onregelmatige / snelle hartslag je sowieso al een angstig gevoel geeft, en doordat je in paniek raakt blijf je je lichaam "opjagen" en kom je in een soort spiraal terecht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100