Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

hoe kunnen kinderen kanker krijgen en wat kan je er tegen doen?

Ik ben een meisje van 10 jaar en ben wel nieuwsgierig naar het antwoord op deze vraag.
Soms ben ik namelijk een beetje bang dat ik kanker krijg.

Weet jij het antwoord?

/2500

kanker kan iedereen krijgen. Je krijgt het omdat cellen in je lichaam opeens niet meer de juiste 'regels' volgens, en zichzelf heel snel beginnen te vermenigvuldigen. Je kan niet heel veel doen tegen kanker. Een ding waar je een beetje mee moet oppassen is zonneschijn. Als je veel lang in de zon zit, bv zo lang dat je verbrandt dan heb je extra hoge kans op kanker in je huid. Veel groente en fruit kan helpen bij het verminderen van kanker. Ook roken is slecht als je kanker wilt voorkomen. Maar zoals gezegd: Iedereen kan het krijgen, ookal doe je alles 'goed'

Kanker is een ziekte die de meeste mensen pas krijgen als ze oud zijn dus ik zou me geen zorgen maken!

De kans dat kinderen kanker krijgen is gelukkig VEEL kleiner dan dat oudere mensen het krijgen. Het is een "foutje" in de cellen die dan "onbeheerst" gaan groeien (woekeren heet dat). Kinderen zijn nog in de groei en hebben daar minder vaak last van. Helaas is het echter niet zo dat geen enkel kind het krijgt Er zijn tegenwoordig allerlei behandelen en het hangt er van af waar het is of je kans groot is dat het weer goed komt. Toch zou ik me niet te veel zorgen maken. De kans dat je de loterij wint is misschien nog wel groter

Daar moet je niet mee bezig zijn. Je bent 10 jaar, je moet nog zorgeloos in het leven staan. Ten andere, minder dan één procent van alle kankers doet zich voor op kinderleeftijd. Dat is héél weinig. Kanker bij kinderen is en blijft daarmee een extreem zeldzame ziekte. Fruit en groenten geven een beetje bescherming tegen kanker. Dus je kan beter fruit eten dan snoep. Maar dat zal je mama je wel al verteld hebben zeker.

Groentes (b.v. spinazie, boerenkool. broccoli, spruitjes), fruit, champignons (in welke categorie vallen deze?), bonen, noten en zaden. Dat zijn de dingen die je moet eten als je het risiko (en dat is een moeilijke term die ik hoop dat je snapt, want ik vind dat lastig om uit te leggen) op kanker zo klein mogelijk wil houden. Tegelijkertijd liefst geen vlees, zuivelproducten, en andere voedingsstoffen van dieren. Die laatsten veroorzaken juist vaak kanker. Ook suiker en zout zijn schadelijk. Gezond eten is dus de boodschap, dan is de kans dat je kanker krijgt het allerkleinst :-)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100