Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Al beide ouders last hebben van hartkwalen heb je zelf als kind dan ook kans op hartkwalen ?

IK wist dat mijn vaders kant hartkwalen heeft maar nu kreeg ik ook te horen dat mijn moederskant ook hartkwalen heeft heb ik dan ook meer kans op hartkwalen ? En hebben mijn kinderen dan ook meer kans op hartkwalen ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja. De kans op hart- en vaatziekten wordt deels bepaald door erfelijke factoren. Als één of beide ouders een hart- of vaatziekte heeft, dan heeft het kind van deze ouders een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Het kind heeft dan 'erfelijke aanleg' voor hart- en vaatziekten. Meestal betreft het erfelijk hoog cholesterol. Erfelijk hoog cholesterol is iets anders dan hoog cholesterol door een ongezonde leefstijl en iedereen kan het hebben: mannen, vrouwen, dik of dun, jong en oud. Bij deze aandoening werkt de lever niet goed. Als een of beide ouders erfelijk hoog cholesterol heeft, is de kans dat een kind van deze ouders ook erfelijk hoog cholesterol heeft 50%. Dit geldt voor alle kinderen! Als u ouders, broers of zussen heeft die vóór hun 60ste levensjaar een hart- of vaatziekte kregen, dan heeft u zelf ook een verhoogde kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. Het is dan extra belangrijk dat u probeert andere risicofactoren te verminderen. Erfelijk hoog cholesterol is goed te behandelen en een juiste behandeling van erfelijk hoog cholesterol verlaagt de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk.

Bronnen:
http://www.voorkomhartaanval.nl/content/er...

Als de hartkwaal erfelijk is is er kans dat jij het ook hebt en misschien doorgeeft aan je kinderen. Als het komt door bijvoorbeeld medicijnen/drugs/andere invloeden van buitenaf hoef je je geen zorgen te maken. Als je je niet helemaal veilig voelt kan je vragen of de dokter even je hart wil controleren op afwijkingen.

ja als het in de familie zit is de kans wel groter, ook voor jouw kinderen, maar het kan ook een of meer generaties overslaan, of het kunnen ook geen erfelijke kwalen zijn, als je het zeker wilt weten, kun je het laten onderzoeken, de meeste hartkwalen kunnen tegenwoordig goed behandeld worden.

In het algemeen gesproken hebben kinderen van ouders die aan hart- en vaatziekten lijden een hogere kans op diezelfde kwalen. Echter, vaak is er sprake van pseudo-erfelijkheid omdat ongezonde leefgewoontes makkelijk overgedragen worden van ouder op kind. Bij diabetes type 2, nauw verwant aan hart- en vaatziekten, is dat zeker het geval.

Hoeft niet ,maar wel goed op letten gezond eten ,leven enz , vraag dit je arts ,of de hart specialist ,ga eens mee met een vj ouders en stel je vragen ,komt daar wat uit bespreek het dan opgepast moment met de . nogmaals erfelijke factoren in combi met leef omstandigheden en gewoon ouderdom ,zijn de oorzaken .alleen voedsel en je leefomstandigheden (stress )kun je be invloeden .succes

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100