Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waardoor komt het dat mensen last krijgen van de schildklier?

Mijn dokter vertelde dat het te maken zou kunnen hebben met Tsjernobyl!
Of komt het ergens anders door?
Maar waardoor dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Meestal zijn schildklierziekten auto-immuunziekten. Die veroorzaken een te trage of te snelle schildklier. Dat komt omdat antistoffen die je zelf maakt, de schildklier min of meer aanvallen en soms ook stuk maken. Meestal, maar lang niet altijd, is er een erfelijke component (=gevoeligheid) voor auto-immuunziekten in de familie. Zo komt diabetes vaker voor bij familieleden, maar ook auto-immuun vitB12 tekort, coeliakie (glutenintolerantie) en ziekte van Addison (bijnierproblemen). Je hebt waarschijnlijk naast die erfelijke aanleg ook een trigger nodig om een auto-immuunziekte te krijgen. Zo is bij schildklierproblemen de zwangerschap en overgang een bekende trigger. Men weet niet precies waarom. Men denkt ook aan foutjes van het afweersysteem na infecties. Eigenlijk weet men nog niet precies waarom iemand met een aanleg ook daadwerkelijk de ziekte krijgt. Er zijn heel veel mensen (waaronder velen die het niet weten) die een schildklierprobleem hebben. Men schat in Nederland zo rond de 800.000 Levothyroxine (nagemaakt schildklierhormoon) is één van de meest voorgeschreven medicijnen.

Het kan ook erfelijk zijn, zoals bij mij in de familie. Dit was al ver voordat Tsjernobyl was geweest. Het gaat generaties door helaas. Toegevoegd na 6 minuten: Volgens mens en gezondheid zijn er tot nu toe 2000 mensen gediagnoseerd met schildklierkanker als gevolg van de kernramp.

Miljoenen mensen over de hele wereld hebben een schildklieraandoening zoals een vergrote schildklier (struma), goed- of kwaadaardige schildklierknobbels of een overactieve schildklier. En die zouden dat allemaal gekregen hebben nat Tsjernobyl?? Dat gelooft jouw dokter zelf niet. Oorzaken Struma kan door verschillende aandoeningen worden veroorzaakt. Dat zijn onder andere: •Ziekte van Graves – hierbij zwelt de schildklier op en wordt er te veel thyroxine aangemaakt. •Thyreoïditis (schildklierontsteking) – hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn, bijvoorbeeld een virale infectie. •Jodiumtekort – de schildklier heeft jodium nodig om hormonen te kunnen produceren. Als u te weinig jodium binnenkrijgt, zwelt de schildklier op bij een poging voldoende hormonen te produceren. •Medicatie – sommige medicijnen (bijv. amiodaron, interferon-alfa en lithium) kunnen een struma veroorzaken. •Erfelijke factoren – sommige mensen hebben aanleg voor een vergrote schildklier. Schildkliernoduli (knobbeltjes op de schildklier) kunnen worden veroorzaakt door: •een cyste – een met vocht gevulde, goedaardige tumor (geen kanker); •een adenoom – een solide, goedaardige tumor; •een kankergezwel (zeldzaam). A}}Een overactieve schildklier kan het gevolg zijn van de ziekte van Graves of schildklierknobbels. B}}De twee belangrijkste oorzaken van een te langzaam werkende schildklier (hypothyroïdisme) zijn auto-immuniteit (waarbij de schildkliercellen worden vernietigd door witte bloedcellen die de schildklier aanvallen) en een bijwerking van de behandeling van schildklieraandoening. Er is nog veel meer.

Bronnen:
http://www.medtronic.nl/aandoeningen/schil...

Ongeveer 1 miljoen Belgen hebben last van de schildklier. Een frequente oorzaak van hypothyroïdie/hyperactiviteit van de schildklier is de ziekte van Basedow, veroorzaakt door auto-antistoffen (antistoffen geproduceerd door de patiënt zelf) die leidt tot een verhoogde synthese van schildklierhormonen. Een teveel aan jodium, met name veroorzaakt door de inname van bepaalde jodiumhoudende geneesmiddelen kunnen een reversibele hyperthyroïdie veroorzaken. Een goiter kan te wijten zijn aan een ontsteking van de schildklier of thyroiditis. De ziekte van Hashimoto is één van de frequentste oorzaken van een slechte werking van de schildklier/hypothyroïdie. Bij deze auto-immuunziekte worden auto-antistoffen tegen de schildklier geproduceerd, hetgeen op lange termijn kan leiden tot een onvoldoende synthese van schildklierhormonen. De hypothyroïdie kan het gevolg zijn van 1) heelkundige verwijdering van de schildklier 2) thyroiditis 3) radiotherapie voor een kanker in de halsstreek. ————————————————————————— De wetenschappelijke wereld onderzocht de voorbije 20 jaar de gezondheidseffecten van de radioactieve besmetting door het ongeval met de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986. Sinds 1990 vond men een duidelijke toename in de incidentie van schildklierkanker bij personen die als kind een grote blootstelling aan radioactief jodium opliepen. De toename is het grootst onder de kinderen die ten tijde van het ongeval jonger waren dan 4 jaar. Men stelde tot nu toe een 4000-tal gevallen vast en naar verwachting zal het verhoogde risico nog jaren aanhouden. Van de personen die schildklierkanker kregen zijn er maar enkele overleden. Ervaring in Wit-Rusland heeft geleerd dat de overlevingskans voor deze vorm van kanker op dit ogenblik bijna 99 % bedraagt. Dus je dokter heeft ook wel een beetje gelijk.

Bronnen:
http://www.e-gezondheid.be/schildklieraand...
http://www.milieurapport.be/nl/feitencijfe...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100