Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Ik heb zojuist ('s nachts) weer geprikt, en ik zie dat mijn suiker weer stukken hoger is als voor ik naar bed ging. Terwijl ik niets gegeten heb. Hoe?

Hoe kan dat? Ik zie ook regelmatig dat die 's morgens het hoogst is, en gedurende de dag weer zakt, na de maaltijden.
Mijn suiker is verder bijna altijd te hoog, ik heb zover ik weer nooit hypo's.

Weet jij het antwoord?

/2500

Na de maaltijd staat bij iedereen de suiker te hoog maar bij gezonde mensen zet insuline (geproduceerd in de pancreas) dit om naar glycogeen (reservesuiker) maar wanneer we het Dan terug nodig hebben enkele uren na de maaltijd wordt dit met behulp van adrenaline(bijnieren) terug omgezet naar glucose waardoor onze spiegel terug normaal komt te staan.aangezien jij dit niet voldoende aanmaakt gebeurt dit omzetten bij jou niet daarom moet je insuline spuiten.insuline is een hormoon dat rechtstreeks reageert op de te regelen factor in het bloed glucose dus.Duidelijk?

Bronnen:
mezelf en de saaie cursus die Ik voor...

Dat kan 2 redenen hebben. Avond "normaal", 's nachts "te hoog", nuchter "nog hoger" komt door verminderde insuline werking/aanmaak. Avond "te laag, 's nachts "normaal", nuchter "te hoog" dit noemt men het Somogyi effect. Wanneer het bloedsuikerniveau de vroege morgen sterk gedaald is zal het lichaam, in reactie, zelf daarop bepaalde hormonen aanmaken. Deze hormonen uitstoot helpt het glucose nivo te verhogen om een hypo te vermijden. Er is nog een 3e verschijnsel dat men het Dawn effect noemt. Avond "normaal", 's nachts "normaal", nuchter "te hoog" We spreken over het Dawn effect, als we 's morgens een verhoogde bloedsuikerwaarde hebben, door de hormonen die ons lichaam op gang trekken in de vroege ochtend.

Mijn diabetes viert binnenkort zijn 30e verjaardag en ik heb geleerd me niet te veel aan te trekken van hoge bloedsuikerwaardeen. Alleen al het feit dat je je zorgen maakt over die hoge waarden, ook vooraf aan het prikken, veroorzaakt al stress en die zorgt dan weer voor......juist! Op aanraden van mijn internist, in samenspraak met de diabetes consulente prik ik nog slechts 1x per week een 4 punts scheme, d.w.z. voor elke maaltijd en 's avonds voor het slapen gaan. Er is idd vaak geen peil op te trekken, behalve dan, dat stress bewust of onbewust en grote invloed uitoefent op je bloedglucose waarden. Ik zou zeggen, probeer er iets relaxter mee om te gaan. Als je constant hoge waarden hebt, zul je idd niet snel een hypo krijgen, maar zorg er toch maar voor,altijd druivensuiker bij je te hebben. Ik hoop, dat je hier iets aan hebt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100