Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Sinds wanneer 'bestaat' PTSS? Na welke oorlog werd het echt serieus genomen en onderzocht?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

PTSS of PTSD (Post Traumatic Stress Disorder) werd naar mijn weten voor het eerst serieus genomen in en direct de Vietnamoorlog. Daar ging dokter Eric Vermetten serieus aan de slag met getraumatiseerde VS soldaten. Na verschillende experimentele behandelingen had Dr. Vermetten al snel de juiste weg ingeslagen en Dr. Vermetten geldt nu in Nederland als DE autoriteit op het gebied van behandelen van PTSS bij militairen. Hij werkt momenteel in het Centraal Militair Hospitaal en is verschillende keren in het nieuws geweest op heb gebied van vernieuwende onderzoeken op het gebied van PTSS. Eric Heeft ook diverse boeken en publicaties op zijn naam staan en wordt gezien als een zeer vooraanstaand deskundige in de wereld. In Nederland werd pas serieus naar PTSS gekeken na de uitzendingen begin jaren 90. De ervaringen in Libanon werden door sommigen nog afgedaan als onvoorbereid en niet weerbaar personeel. Hoe triest dat achteraf ook is, want daar had het weinig mee te maken volgens mij. Na de eerste uitzendingen in Bosnie kwam er langzaam wat beleid op gang mbt behanmdeling van PTSS. Toen op 11 juli 1995 de Enclave Srebrenica viel was duidelijk dat we in Nederland hier voorlopig niet klaar mee zouden zijn. Tot op de dag van vandaag wordt dit serieus opgepakt door het Nederlandse leger. Ik ken Dr. Vermetten persoonlijk. Ik heb ook behandelingen van hem gehad als gevolg van het zien van zeer traumatische beelden, en het zelf in levensgevaar zijn tijdens mijn uitzending met Dutchbat in Srebrenica.

Bronnen:
http://www.adsymposia.org/files/IADS%20201...
http://www.bol.com/nl/c/nederlandse-boeken...
http://www.goeievraag.nl/vraag/ptss-adhd-s...

Aan het begin van de 19 eeuw werden de verschijnselen van PTSS al gezien door artsen bij militairen. Pas tijdens de eerste wereldoorlog kwamen er behandelmethoden voor. In de tweede wereldoorlog zou je kunnen zeggen dat het voor het eerst echt serieus genomen werd.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Shell-shock

De 'aandoening' zelf heeft natuurlijk altijd bestaan ; al in oude werken van Shakespeare is de aandoening voor kenners terug te vinden. Al voor Amerika betrokken werd bij de tweede wereldoorlog lag er een vrij compleet 'draaiboek'/omschrijving klaar van wat PTSS ongeveer inhoud, hoe je het kunt herkennen en eventueel behandelen. Echter de officiële opname in de DSM-lijst )van psychiatrische aandoeningen) dateert pas van na de Vietnamoorlog. (ca.1980) . Dat is dus de oorlog die je 'zoekt'. Dat is natuurlijk niet alleen het gevolg geweest van het feit dat pas na de tweede wereldoorlog de psychiatrie echt een volwaardige tak van de geneeskunde is geworden, maar ook van de grote toename van het aantal mensen met de betreffende aandoening na die twee grote ingrijpende 'nieuwe' oorlogen. (WOII en Vietnam). Dit was even uit mijn blote hoofd, maar i heb zowaar een bron gevonden. Wel een beetje een uitgebreide (27 pagina's), maar als het onderwerp je intereseert, zeker de moeite waard.

Bronnen:
http://www.evonet.be/~dvdavid/mag_science/...

Halverwege Eerste Wereldoorlog ging men spreken over ‘warneuroses’ en ging er meer en meer aandacht ontstaan voor de psychologische oorzaken van de ‘shell shock’ zoals het verschijnsel nog steeds werd genoemd. De militaire psychiatrie kwam tot ontwikkeling die de antwoorden probeerde te leveren op de problemen die samenhingen met deze ‘warneuroses’. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was er weinig begrip voor dit soort afwijkingen. Patiënten werden vaak al lafaards gezien en als zodanig behandeld. Vele soldaten die ter dood veroordeeld werden door de militaire rechtbanken leden aan ‘shell shock’. Pas in de Tweede Wereldoorlog werd het probleem van de ‘warneuroses’ goed onderkend.

Bronnen:
http://www.wereldoorlog1418.nl/loopgraven/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100