Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

hoe lang duurt het voordat SSRI's werken

Hoe lang duurt het voordat SSRI's (selective serotonine reuptake inhibitors) werken? (e.g. dat je bij depressieve mensen ziet dat het beter gaat)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

SSRI's vertragen de heropname van serotonine door middel van het blokkeren van transport proteïnen in hersencellen. Hierdoor blijft serotonine langer aanwezig in de synaptische spleet, waardoor ze langer de postsynaptische hersencellen stimuleren. Dit effect is DIRECT. Echter, SSRI's werken meestal pas na 4 tot 6 weken, en dan alleen bij ongeveer 50% van de mensen die SSRI's gebruiken. Waarom er zoveel tijd overheen gaat voordat de werking zichtbaar is, is tot op heden onbekend. Daarnaast werken SSRI's nauwelijks voor mensen met een milde depressie. Een significante verbetering is wel te zien bij mensen met een zwaardere depressie, en dan nog verschilt het per persoon. Afhankelijk van de klachten is psychotherapie vaak een betere keus, met name wanneer de depressie voortkomt door trauma in de kindertijd. Kortom: SSRI's werken met 4 tot 6 weken, zonder enige garantie.

Bronnen:
Biological Psychology (Kalat), 10th edition

Meestal duurt dat een week of zes.

Het kan vier tot zes weken duren voordat je het effect merkt.

Bronnen:
http://www.apotheek.nl/Medische_informatie...

Bij mij werkt het dezelfde dag nog, heb meerdere versies gebruikt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100