Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom krijg je maar 1x waterpokken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

omdat je lichaam dan antistoffen heeft aangemaakt.

Omdat je er immuun voor word na de 1ste keer

Omdat je lichaam een weerstand tegen het virus heeft opgebouwd ben je immuun voor de rest van je leven.

De eerste keer 'herkent' je lichaam de ziekte niet, dus maakt je lichaam geen antistoffen aan. De tweede keer dat je lichaam ermee in aanraking komt, herkent je lichaam het wel en heeft het ondertussen antistoffen aangemaakt. Een inenting werkt eigenlijk hetzelfde, dan krijg je een klein beetje van de ziekte ingespoten. Het is te weinig om ziek te worden, maar genoeg om antistoffen aan te maken.

Dat is niet helemaal waar. De ziekte waterpokken krijg je een keer, maar het virus die het veroorzaakt (herpes zoster) kan je alsnog op oudere leeftijd treffen in de vorm van gordelroos. Dus echt immuun wordt je er niet voor.

omdat je pas na een besmetting resistent kan worden (het niet meer kan krijgen) je lichaam heeft voor de rest van zijn leven antistoffen tegen de waterpokken opgebouwd. bij een enting krijg je verzwakte ziekmakers van dit virus. je lichaam word geactiveerd om er antistoffen tegen te maken zonder dat je echt de waterpokken krijgt. deze enting is geen standaard vaccinatie (zoals dktp ed) en er zijn veel 'tegens'. overigens heeft mijn zoontje het 2 keer gehad. 1 keer op (te) jonge leeftijd in hele lichte mate, en 1 keer toen hij wat ouder was. de huisarts zei dat op hele jonge leeftijd het lichaam nog niet voldoende antistoffen aan kan maken, vandaar de waterpokken besmetting op een iets latere leeftijd waardoor er wel voldoende antistoffen op kan worden gebouwd voor de rest van zijn leven.

Dat is niet zo! De eerste keren erna merk je er gewoon niks van. Als er een ziekteverwekker in je lichaam komt maakt moet je lichaam de juiste antistof maken voor de ziekteverwekker, elke ziekte verwekker heeft een andere antistof nodig. Het maken van die antistof duurt een tijdje. Daardoor heeft de ziekteverwekker heel veel tijd om zich te vermenigvuldigen, maar als de wittebloedcellen de juiste antigenen hebben aangemaakt word je snel weer beter. De informatie over de antigenen voor de ziekteverwekker word opgeslagen in geheugencellen. Dus asl je waterpokken hebt gehad heeft je lichaam de antigenen aangemaakt en word je de volgende keer binnen een paar uur beter omdat je lichaam meteen de ziekteverwekker kan doden. Ik had dit vandaag nog bij bio! Toegevoegd na 2 minuten: Toen ik dit schreef was er nog geen ander antwoord xD

Je kan het wel degelijk vaker als 1 keer krijgen!

Zal je proberen een heel deftige antwoord te geven. Zoals ik hier de reacties lees vergeten vele dat het virus wel nog terug komt. Indien het virus in je lichaam komt Maakt je lichaam antistoffen tegen, wat hier niet wordt vermeld is dat dit virus niet helemaal is verdwenen en blijft (=slapend) aanwezig in de spinale ganglia: de zenuwknopen rond het ruggenmerg. Het virus kan 10 tallen jaren plots weer actief worden indien het immuunsysteem minder is. Deze ziekte noemt dan wel geen waterpokken maar gordelroos, zona of herpes zoster. Net als waterpokken worden op de huid blaasjes gevormd. Daarna wordt er weer antistoffen aangemaakt en kan normaal het virus nooit meer terug komen na gordelroos te krijgen. Dus eigenlijk krijg je dit niet 1 maal maar 2 maal in je leven maar dan beetje anders dan de eerste keer. Hopelijk heb ik dit goed voor je uitgelegd. Groeten Ritchie Toegevoegd na 1 dag: Mensen met een zeer laag immuunsysteem of zeker na stamceltransplantatie kunnen ook terug waterpokken krijgen. Omdat deze dan ook weer niet wordt herkend. Mijn uitleg hierboven is dus alleen bedoeld op een normaal werkende immuunsysteem.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100