Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is pdd nos erfelijk? En zo ja, van wie op wie? Van moeder op zoon?

Weet jij het antwoord?

/2500

pdd nos niet, adhd wel.. met pdd nos word je niet geboren, maar wordt veelal ontwikkeld wanneer een kind ADHD heeft, of wordt opgevoed door ouders met stress en relatieproblemen

In 80 tot 90% van de gevallen is erfelijkheid de oorzaak. In enkele gevallen is de oorzaak , het nuttigen van alcohol tijdens of voor ( ook van de vader)de zwangerschap. Verder is het van beide ouders net zo erfelijk. Het is wel altijd aangeboren, het ontstaat dus niet door bv slechte jeugd enz wat ook wel eens beweerd wordt.

Men vermoedt dat PDD-NOS aangeboren is. Erfelijkheid speelt dus een rol. Dan kan zelfs de allerbeste omgeving (zorg van moeder en vader, voeding) er niet voor zorgen dat de stoornis verdwijnt. Wel kan door de manier van omgaan met het kind het effect van de stoornis verergerd (vb. door weinig regelmaat en duidelijkheid in de opvoeding) of verminderd worden. Men vermoedt dat het is aangeboren, dus of het van moeder op dochter wordt doorgegeven of op zoon is dus niet te zeggen. Vaak is het zo bij erfelijkheid dat het bij je moeder of vader al in de genen moet zitten. Het is zo dat het wel bij iemand in de genen kan zitten, maar dat het geen dominante gen is waardoor het naar voren komt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100