Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

wat is het effect van asbest op onze gezondheid ?

hoe reageert ons lichaam op deze stof ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Asbestvezels kunnen splitsen in kleine, niet met het blote oog waarneembare vezels. Die kunnen in de lucht terechtkomen en ingeademd worden. Ze dringen dan zeer diep in de longen door en kunnen ernstige ziekten zoals asbestose, mesothelioom en longkanker veroorzaken. Asbestvezels zijn dus vooral gevaarlijk bij inademing. Meestal duiken die ziekten pas tussen 20 en 40 jaar na de blootstelling aan asbestvezels op. Ze komen voornamelijk voor bij beroepsmatige blootstelling aan asbest. Maar theoretisch kan elke blootstelling, hoe klein ook, leiden tot asbestziekten. Het risico wordt groter naarmate er meer vezels worden ingeademd, bijvoorbeeld als gevolg van het bewerken (boren, zagen, schuren) of beschadigen van asbesthoudend materiaal. Verder neemt het aantal vezels dat u inademt toe naarmate u langer aan asbestvezels wordt blootgesteld. Daarom is het belangrijk dat u het inademen van asbestvezels zo veel mogelijk voorkomt. Bij iedereen is waakzaamheid geboden. Het risico van asbest schuilt in het inademen van de vezels. In de buitenlucht bevinden zich doorgaans zo weinig vezels dat het gezondheidsrisico extreem laag is. Ook binnenshuis is het risico zeer klein, zolang de asbestvezels stevig vastzitten in het materiaal waarin ze verwerkt zijn. Maar heel anders wordt het wanneer asbestvezels uit dat materiaal vrijkomen

Bronnen:
http://www.lne.be/themas/milieu-en-gezondh...

Zolang asbest in gebonden toestand verkeert, is er geen gevaar voor de gezondheid. Het gevaar ontstaat al er met asbest wordt gewerkt en vooral als dit mechanisch wordt bewerkt, dan onstaan er kleine deeltjes en ook ontstaat er stof. Als losse asbestvezels worden ingeademd lopen zij vast in de kleine luchtwegen en longblaasjes. Daar worden de kleine vezels opgenomen door macrofagen (opruimcellen). Vezels die hiervoor te groot zijn, kunnen gaan migreren (wandelen) in de weefsels. Ook kunnen zij zich via de lymfebanen verspreiden en zo terechtkomen op plaatsen ver verwijderd van de kleine luchtwegen. Opgehoeste losse vezels en macrofagen kunnen worden ingeslikt en verlaten het lichaam via het darmstelsel. Asbestziekten Als gevolg van blootstelling aan asbest, kunnen verschillende asbestziekten ontstaan: asbestose asbestpleuritis longkanker mesothelioom (zowel aan longvlies, buikvlies als hartzakje) pleura verdikking De meeste ziekten openbaren zich pas tientallen jaren nadat de blootstelling aan asbest heeft plaatsgevonden en zijn niet of nauwelijks te genezen. In Nederland sterven volgens de Gezondheidsraad jaarlijks naar schatting zo’n 1600 mensen aan asbestziekten.

Asbest kan het volgende effect op iemands gezondheid hebben: Asbestose. De meest voorkomende aandoening, vooral onder personen die lang aan asbest blootgesteld zijn geweest. Een verlittekening van longweefsel, waardoor de long geleidelijk stijf wordt en de luchtruimten in de long verstopt raken. Asbestose bemoeilijkt de ademhaling en maakt longen kwetsbaarder voor infectieziekten als longontsteking en bronchitis, die op hun beurt veel gevaarlijker zijn voor mensen met de aandoening. Asbestose is ongeneeslijk en kan dodelijk zijn. Longkanker. Komt ook veel voor en er sterven meer mensen aan dan aan asbestose. Interessant is echter dat wanneer blootstelling aan asbest samengaat met de rookgewoonte, de frequentie van longkanker werkelijk omhoogvliegt — veel sterker dan indien de risico’s van roken en van blootstelling aan asbest eenvoudig bij elkaar opgeteld zouden worden. Mesothelioom. Een zeldzame maar uiterst dodelijke vorm van kanker, die het vlies aantast dat de borst- of buikholte bekleedt. Het kan zich zelfs na beperkte blootstelling aan het mineraal voordoen en nog na een periode van wel veertig jaar de kop opsteken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100