Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wanneer moet je een tatanusprik halen?

Ik ben vandaag erg hard gebeten door een paard. Zo hard, dat het behoorlijk bloedde. Iemand zei mij dat ik een tetanusprik moest halen vanwege de bacteriën en zo...

Maar er zat een trui tussen mijn huid en de mond van het paard, dus dan kan je toch niet besmet geraakt zijn? Mij leek het wat overdreven om naar de dokter te stormen voor zo'n prik...Volgens mij is dat helemaal niet nodig. Maar voor de zekerheid toch maar even hier de vraag, want die ander was er heilig van overtuigd dat het moest omdat de plek bloedde...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Op je negende heb je de DKPT gehad als het goed is, weet je dit niet, vraag het dan aan je ouders, die is 15 jaar werkzaam, als je dus onder de 24 bent heb je zo'n prik dus niet nodig, wat niet zegt dat je niet even naar een arts moet gaan, deze kan kijken of het nodig is je wond te behandelen.

Ik zou meteen even naar de eerste hulp gaan. Toen ik werd gebeten door mijn kat moest ik ook meteen komen en aan de antibiotica vanwege allemaal infecties die ik er van zou kunnen krijgen. Heel veel sterkte!

Ik zou zo´n prik zeker halen. In het speeksel kunnen ook bacterien zitten, en dat kan door kleding heengaan. Zeker als je bloed (of gebloed hebt) kunnen die er doorheen gaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100