Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Mag je jezelf laten testen op borstkanker op een jong leeftijd?

Elke twee jaar krijgen vrouwen tussen de 50 en 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Maar waarom jonger dan 50 niet? Zijn hier kosten aan verbonden als je naar onderzoek vraagt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het staat je uiteraard vrij je daarop te laten testen, dat is uiteraard toegestaan. Zeker wanneer je redenen hebt om te vermoeden dat je een verhoogde kans op borstkanker hebt. Of wanneer je er gewoon bang voor bent om dit te krijgen. Als het je bezig houdt moet je er inderdaad iets mee doen. Of de kosten van dat onderzoek in aanmerking komen voor vergoeding door de verzekering, is een andere zaak. Wat ik zeker zou doen is naar je huisarts gaan (ik hoop dat het een vrouw is) en het met haar bespreken.

Vrouwen tussen de 50-75 vallen in de risicogroep, zij worden getest. (Niet allemaal, maar op geboortejaar eens in de zoveel tijd). Wanneer jezelf het idee hebt borstkanker te hebben is je laten testen zeker een goed idee. Liever te vroeg dan te laat. Wanneer je iets vreemds merkt aan je borsten is het zoiezo slim om naar de huisarts te gaan (zeker iets als knobbeltjes etc.). Huisartsen voelen erg goed het verschil tussen een 'gezond' en een 'ongezond' knobbeltje. Verder kan je bij je huisarts ook navragen of het slim is om je te laten testen als het bijv. in de familie zit of je, je zorgen maakt. Als de huisarts je doorstuurt voor een borstkanker onderzoek wordt het vergoed door je zorgverzekering (je eigen risico hier buiten gelaten). Als je zonder verwijsbrief jezelf wil laten onderzoeken ligt dit er per zorgverzekeraar aan of het vergoed wordt en ik weet niet zeker of je je kan laten onderzoeken zonder verwijsbrief. Bij onzekerheden iniedergeval altijd naar de huisarts gaan.

Nee, dat mag niet. Nauwkeuriger; er is een bevolkingsonderzoek borstkanker waarbij alle vrouwen tussen 50-75 jaar regelmatig worden getest, ook als ze geen klachten hebben. Andere vrouwen mogen alleen worden getest op medische indicatie. Voor het testen van (groepen) gezonde mensen is namelijk een aparte vergunning nodig ivm de Wet Bevolkingsonderzoek (WBO). Je kunt altijd naar de huisarts gaan als je klachten hebt, of een specifieke reden om bezorgd te zijn (bv borstkanker in de familie).

Bronnen:
http://www.rivm.nl/Onderwerpen/B/Bevolking...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100