Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoeveel procent van de rokers krijgt daadwerkelijk kanker?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Uit onderzoek blijkt dat van 18% van de rokers die overlijden, longkanker de belangrijkste doodsoorzaak is. Niet-rokers sterven slechts in 2% van de gevallen aan deze vorm van kanker. Van de 100.000 manlijke rokers tussen de 35 en 69 jaar, krijgen jaarlijks circa 200 personen longkanker. Bij de niet rokers zijn dit er slechts 8!

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/versla...

Daar is geen zinnig woord over te zeggen. Het is trouwens nooit helder wetenschappelijk aangetoond dat roken kanker veroorzaakt. Rokers die kanker krijgen, daarvan kunnen ze nooit zeker zeggen of het door roken komt of niet. Misschien hadden ze de kanker ook wel gehad als ze niet hadden gerookt. In Nederland komt prostaatkanker, borstkanker en darmkanker veel vaker voor dan longkanker. Er wordt wel een verband gelegd tussen roken en kanker, maar dit kan nooit 100% aangetoond worden. Trouwens, met geen vorm van kanker kan dat. Hier wat cijfers en 'feiten': http://www.wcrf.nl/onderzoek/feitenencijfers.php#longkanker

Van alle patienten met longkanker is 95% zware roker (geweest).

Ik had ooit eens gelezen dat het 30% was. Maar sowieso zou ik niet gaan roken want het blijft gevaarlijk en slecht voor je!

De relatie tussen roken en kanker is tot op de dag van vandaag voornamelijk een statistische. Er zijn veel meer factoren van invloed op het krijgen van kanker, en aan de (overleden) patient is niet te zien welke factoren er aan bijgedragen hebben. Dat is iets makkelijker in het geval van die andere doodsoorzaak numero 1 : hart- en vaataandoeningen. Maar ook daar zijn beslist geen andere factoren uit te sluiten. De directe invloed (bijvoorbeeld stoppen met roken als je hart- of vaatklachten krijgt, waarna significante verbetering optreedt) is wel aantoonbaar. Alles bij elkaar verschilt het percentage mensen dat overlijdt aan kanker zowel als aan hart- en vaatziekten niet signifikant van dat van het percentage bij niet- ex- en meerokers. Het zijn namelijk sowieso veruit de belangrijkste doodsoorzaken in het rijke Westen.

100%, als ze oud genoeg worden. Eens komt de kanker.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100