heb zelf helaas levercirrose, welke pijnstiller mag ik eventueel gebruiken zonder al te veel of liever geen schade te veroorzaken aan de lever

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit is echt een vraag voor je arts.

Paracetamol is de pijnstiller met de minste schade aan lever en nieren. Toch, voor alle zekerheid, even vragen aan de behandelend arts.

Inderdaad stel de vraag aan je arts. Cirossose levert al genoeg ellende op dat ik zeker niet zelf zou gaan klungelen met algemene medicatie. Arts kan gericht eea voorschijven en evt toezicht houden.

Als je levercirrose hebt, dan kunnen bepaalde medicijnen je lever te veel belasten. Overleg daarom altijd eerst met je arts wanneer je nieuwe medicijnen zoals bijvoorbeeld pijnstillers en slaap- en kalmeringsmiddelen wilt gebruiken. Je kunt bij pijn paracetamol gebruiken in de door je arts aanbevolen dosering. Wanneer paracetamol niet voldoende helpt, kun je contact opnemen met je huisarts of maag-darm-leverarts (MDL-arts).

Omdat ik een aantal malen paracetamol geadviseerd zag doe ik ook maar een duit in het zakje. Paracetamol is GEEN onschuldig middel. Dat is het zeker niet bij meer dan incidenteel gebruik en al helemaal niet bij leverfunctiestoornissen. Integendeel, je kunt er leverproblemen van krijgen. Dat geldt voor veel meer medicijnen, waaronder pijnstillers. Ik ben het eens met degenen die je adviseren om je arts te raadplegen. Die kan meteen je leverfuncties in de gaten houden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100