Droge ogen.

Ik draag sinds ca. 8 maanden lenzen, en ik heb aan het einde van de dag last van ze, omdat m'n ogen droog zijn.
De opticien zei ook dat ik droge ogen heb. Maar nu heb ik er 's avonds nog meer last van dan eerst.
Wat doe je tegen droge ogen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik draag zelf ongeveer 2 jaar lenzen en ik heb precies hetzelfde probleem als jij. Een van de redenen kan zijn dat je de meeste lenzen eigenlijk maar zo'n 10 uur achter elkaar mag dragen. Ik draag ze zeer regelmatig langer, en dat kan aan het eind van de dag voor droge ogen zorgen. Ik heb zelf ook geklooit met andere lenzen en andere vloeistoffen e.d. maar ik heb voor mezelf de oplossing gevonden. Ik draag nu bijna altijd een potje lenzenvloeistof bij me (no-rub) en meteen als ik droge ogen krijg doe ik een druppeltje lenzenvloeistof in mijn ogen. Het is een tijdelijke oplossing want na een half uur zijn ze weer droog, maar dan doe ik gewoon nog een druppeltje. Bedenk wel dat je ogen, zeker na een uur of 10, die plastic pupil-afdeksels een beetje zat zijn. Ik doe ze dan ook, als ik geen zin meer heb om te druppelen, al snel weer uit. Moeheid speelt ook een zeer grote rol. Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

Ga terug naar je opticiën en vraag naar de ultra hydraterende lenzen, of in ieder geval lenzen tegen hele droge ogen. Deze mag je vaak een maand uitproberen. Er zijn tegenwoordig ook lenzen die je 's nachts in doet. Je ogen worden dan gecorrigeerd en overdag heb je niets meer nodig. Wel erg duur die dingen. Daarnaast zou je ogentroost kunnen gebruiken. Dit is een natuurlijk middel tegen droge en geïrriteerde ogen. Ik heb zelf ook hele droge ogen en kan geen lenzen dragen.

Dit had ik ook, maar ik heb nu 'zeer vocht-doorlatende' lenzen die je zelfs dag en nacht kan dragen, een maand lang! Het is van dit merk: http://www.airoptix.com Ze heten 'night & day'. Ik ben er zeer positief over! Vraag je opticien eens om zo'n een setje lenzen op proef.

Check even dit lijstje op een oorzaak van buitenaf. Door die factor uit te schakelen, kan je jouw probleem misschien al oplossen. -airconditioning -te droge lucht, ventilatie in de wagen, centrale verwarming -langeafstandsvluchten -lang kijken naar een beeldscherm en vooral te weinig met je ogen knipperen -contactlenzen dragen -make-up (kleine partikels komen in je ogen terecht en verstoren het evenwicht in de tranenfilm) -bewaarmiddelen in oogdruppels Je kan het probleem oplossen door - als dat kan - deze dingen te vermijden, door luchtbevochtigers en tranenvervangende middeltjes als oogdruppels te gebruiken of een ooggel zonder bewaarmiddelen. Je kunt bij de drogist oogdruppels kopen maar ook aan de dokter een recept vragen voor kunsttranen: Hypromellose HPS oogdruppels. Die bevatten een bevochtigingsmiddel dat werkt tegen droge ogen. Ze zijn op recept te verkrijgen in een flesje of tube voor meermalig gebruik en bevatten een conserveermiddel.

Goede vraag met meerdere antwoorden!!! 1) Na hoeveel uur worden de lenzen droog? is dat al na 1 of 2 uur dan heb je waarschijnlijk droge ogen en dan kunnen vormstabiele lenzen (vroeger harde lenzen) of nachtlenzen ( bij min sterkte, bijziendheid) Is het na een uur of 8 dan kan het ook door lensmateriaal of vloeistof komen. 2) Wat voor zachte lenzen draag je? zijn het de nieuwste generatie siliconen hydrogel lenzen? zo niet dan kan dat een prima alternatief zijn. 3) Wat voor vloeistof gebruik je? is het een alles in een vloeistof? zo ja reinig je de lenzen dan iedere avond op de hand? veel vloeistoffen hebben op het etiket "NO RUB" staan maar hiermee verwijder je geen aanslag van eiwitten en vetten. Gebruik je de vloeistof die is geadviseert door de aanpasser? het succesvol dragen van lenzen is ook een goed samenspel van vloeistof en lensmateriaal. Gebruik je een vloeistof die niet goed matched dan ga je de traanfilm samenstelling uit balans halen en krijg je comfortklachten. 4) Er kan een probleem zijn met de kliertjes van de oogleden. Deze zorgen ervoor dat de traanfil (laagje vocht op het oog) een goede samenstelling hebben, functioneren deze niet goed (verstopt) dan is de traanfilm te waterig en verdampt dit snel waardoor lenzen droog gaan aanvoelen. 5) Is allees verder in orde dan kan een kunsttraan (flesje met speciale oogdruppels) uitkomst bieden. Je ziet, er zijn meerdere mogelijke antwoorden. Mijn advies, maak een afspraak bij een optometrist in de buurt en laat je ogen eens goed bekijken, De oplossing is vaak eenvoudig. Succes!

Bronnen:
Vincent Molkenboer ...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100