als ik een tijdje met mijn arm uit het raam heb gehangen van de auto,dat je dan z'n verdoofd gevoel hebt daarna. hoe kan dat ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Daar zijn twee samenwerkende redenen voor. De eerste is heel simpel: afknelling van de bloedsomloop. Probeer het maar eens als je auto stilstaat, zodat je goed kunt merken wat je eigenlijk doet. Je voelt dan dat je eigenlijk een onnatuurlijke houding hebt, en dat je arm opo een erg smal randje steunt. Daardoor raakt de bloeddoorstroming gedeeltelijk geblokkeerd. De tweede is afkoeling. In de auto is het heet, buiten de auto is het veel koeler. Vooral als je redelijk hard rijdt, koelt die arm flink af. Je lichaam reageert op die afkoeling door de bloedvaten van de arm samen te trekken, zodat er minder bloed stroomt. Die reactie is normaal gesproken nuttig om te voorkomen dat je teveel afkoelt. In dit geval draagt de reactie bij aan het beperken van de bloedsomloop. Toegevoegd na 6 minuten:   Het eerste effect kun je testen in een stilstaande auto - maar dat zou ik wel 's avonds doen, of overdag in de schaduw. Gewoon een kwartier of langer in de arm-uit-het-raampje-houding blijven zitten - dan merk je het gevolg vanzelf. Het tweede effect kun je testen met twee teiltjes water. In het ene teiltje doe je zo koud mogelijk water, in het andere doe je erg warm water. Daarna in beide teiltjes één hand. Je zult zien dat de hand in het koude teiltje wit wordt, en dat de hand in het warme teiltje rood wordt. Dat komt van het samentrekken resp. opengaan van de bloedvaten.

Door het gewicht van je arm worden bloedvaten in je arm afgekneld. Als die druk te lang aanhoud verliezen de hersenen de communicatie met de zenuwen omdat de doorbloeding niet goed genoeg is. Zenuwen geven dus signalen door aan de hersenen en als die zenuwen niet genoeg bloed(brandstof) krijgen werken ze onjuist of (tijdelijk)niet meer.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100