Hoe komt het dat je hart blijft kloppen ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In het hart zit de zogenaamde sinusknoop. Dat is een bundel cellen die 70 tot 80 keer per minuut een elektrische ontlading geeft. De ontlading schiet eerst door de boezems, die daarop samentrekken (contraheren) en het bloed in de hartkamers persen. Ondertussen schiet de ontlading na een vertraging door naar de kamers, en daarop trekken de kamers samen. Het bloed wordt nu de longslagader en de aorta ingepompt. Het hart klopt uit zichzelf: als je het hart uit het lichaam haalt en ontdoet van alle invloeden door zenuwen en hormonen, klopt het ongeveer 100 keer per minuut. Dit komt omdat de eerdergenoemde sinusknoop spontaan ontlaadt. Als het hart gewoon in het lichaam zit, klopt het rond de 70 keer per minuut.

Als ik het goed heb, wordt deze actie aangestuurd door een onbewust deel in je hersenen. Deze zenden signalen af zodat je hart blijft kloppen en zo ook weer zuurstof naar je hersenen stuurt, zodat die op hun buurt weer de rest van je lichaam (dus ook je hart weer) aansturen. Het is een soort cyclus.

Omdat dit een ongecontroleerde spier is die in beweging blijft door de complexe werking van het menselijk lichaam... En dan is dit het meest eenvoudige antwoord op je vraag...

Het hart klopt reflexmatig. In de wand van onze rechterboezem zit een bepaalde zenuwknop, de sinusknop. Deze sinusknop begint reflexmatig een samentrekking, die zich over de boezems uitbreidt en via de bundel van His (een zenuwvezel) de kamers bereikt. Hierdoor wordt het bloed vanuit de boezems de kamers ingeperst, en vanuit deze kamers in de aorta of longslagader.

Het is een automatische reflex, je zou niet kunnen slapen als het niet automatisch ging... en zoals ik al eerder zei: Zoals het hartje thuis tikt, tikt het nergens...