Het is bekend dat je 'onbeperkt' vitamine C mag eten. Wat gebeurt er met de andere vitamines die je teveel inneemt ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zelfs vitamine C kun je niet helemaal onbeperkt eten, de nieren moeten dan te hard werken. Het klopt dat je een teveel aan vitamine C uitplast, dat is omdat deze vitamine oplosbaar is in water. Veel vitaminen zijn echter oplosbaar in vet en plas je dus niet zomaar uit. In de bron vind je een (niet uitputtend) overzicht van de gevolgen van overdosis van bepaalde vitaminen.

Bronnen:
http://www.gezondheidsplein.nl/dossier/23/...

die plas je uit Toegevoegd na 1 minuut: althans de meesten geloof ik wel

Geen enkele vitamine mag je onbeperkt eten, OOK geen vitamine C. Die moet allemaal door het lichaam worden weggewerkt, en kan in extreme gevallen (van die mensen die geen maat weten en hele potjes slikken) je nieren behoorlijk overbelasten. Het kan gaan kritalliseren en zo nierstenen veroorzaken, met alle ellende van dien. Van teveel vitamine A kun je duizelig worden en hoofdpijn krijgen, vitamine B kan diarree veroorzaken of, erger, problemen met de bloedvaten, en vitamine D (dat je overigens niet snel teveel hebt) kan de oorzaak zijn van kalkafzettingen in het lichaam. Ook kan een teveel van de ene vitamine weer de oorzaak zijn van een slechtere opname van de andere. Overigens is het bijna onmogelijk om uit een normale, gezonde voeding een overdosis vitamine te halen (met uitzondering wellicht van de vet-oplosbare vitamines als je teveel vet of orgaanvlees eet. Maar dan ook ECHT veel.) Als het al ontstaat, is het in de regel uit een potje. Het is het oude adagio ; te weinig is niet best, maar te veel is ook niet goed. Eet gezond en gevarieerd, en je zult met beiden eigenlijk nooit te maken krijgen.

Een teveel aan vitamine C op zichzelf kan over het algemeen inderdaad geen kwaad. Deze worden door het lichaam afgebroken en verlaten je lichaam via je urine. Echter voor mensen met gevoelige nieren kan dit wel een probleem opleveren! Dit omdat een teveel aan vitamine C een zware belasting zijn voor je nieren. Hierdoor neemt de kans op nierstenen toe. Vitamine C beïnvloedt de opname van koper en ijzer. Een teveel aan vitamine C heeft namelijk een remmend effect op de opname van koper en een verhogende opname van ijzer. Hierdoor kan er bij een teveel aan vitamine C een tekort aan koper of een teveel aan ijzer ontstaan!

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezond...

Onbeperkt kun je niets innemen maar de tolerantie is bij vitamine C wel groot. Officieel ligt de behoefte op 50 mg per dagt maar volgens de orthomoleculaire leer is dat veel te weinig en ligt de behoefte eerder richting 2000 a 4000 mg. Je plast vitamine C inderdaad weer uit (niet alleen alles wat overtollig is maar ook waar het lichaam behoefte aan heeft; anders zou je gaan stapelen). Als maatstaf voor de maximale hoeveelheid zou je onrust in je darmen of diarre kunnen nemen. Als je iets mindert tot de kalchten verdwenen zijn zit je op de goede dosering voor de rthomoleculaire leer. Die behoefte kan varieren. Heb je een infectie dan kun je veel meer verdragen zonder darmproblemen. Dat vitamine C nierstenen kan veroorzaken is al een poosje achterhaald en berust op verkeerd uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek in het verleden. Je krijgt geen nierstenen van vitamine C.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100