Stel een mug prikt iemand met het aidsvirus, kan de mug dit dan doorgeven aan de eerst volgende die de mug prikt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

„Nee”, zegt Elly Hassink, voorlichter van Soa Aids Nederland. Kans op hiv-infectie bestaat alleen bij ‘onveilige handelingen’ met bloed, sperma, vaginaal vocht en voorvocht. Een vrouwtjesmug (mannetjes steken niet) kan wel geïnfecteerd bloed opzuigen, legt entomoloog Bart Knols van de Wageningen Universiteit uit. Maar dat bloed gaat naar haar muggenmaag en komt er niet meer uit als zij een ander steekt. Hoe raken mensen dan met malaria besmet door een malariamug? Via biologische transmissie, zegt Knols. „Als het besmette bloed lang in het lichaam van de mug blijft, kan de malariaparasiet via de buikwand in de speekselklieren komen. Een mug injecteert altijd speeksel voordat zij bloed gaat zuigen en zo wordt malaria dan overgedragen.” Hiv kan op deze manier echter niet worden overdragen, omdat muggen koudbloedig zijn; het virus sterft af voordat het de kans krijgt om in het speeksel terecht te komen. „Het gaat sowieso maar om vier tot acht microliter bloed wat zo’n mug binnen krijgt”, zegt Knols. „De kans dat in zo’n kleine hoeveelheid een virusdeel meekomt, is verwaarloosbaar. Er zouden tien miljoen muggen moeten prikken in een seropositief lichaam, en vervolgens in een gezond lichaam, om zo’n virus over te kunnen brengen.” Theoretisch kunnen virusdeeltjes ook aan de steeksnuit van de mug blijven hangen. „Als de mug direct daarna iemand anders steekt, kan het virus overgedragen worden. Komt voor, maar bij hiv is dit nooit aangetoond.” En als je een mug met geïnfecteerd bloed op een open wond zou doodslaan? Knols: „Ook hier is de kans op besmetting verdomd klein. De kans dat je twee keer door de bliksem wordt geraakt, is in feite groter.”

Bronnen:
http://www.nrc.nl/achtergrond/article19696...

Dat lijkt me niet onwaarschijnlijk,vooropgesteld,dat de mug dan wat bloed van zijn vorige slachtoffer overbrengt op het huidige.

kijk ook hier even http://www.goeievraag.nl/vraag/mug-aids-patient-prikt-ander.16313

nee voor zover ik weet zuigt de mug je bloed en gebruikt het voor haar eitjes een mug zuigt bloed maar spuit niet het bloed mijn huisarts vertelde mij ooit dat je er geen aids door kan krijgen

Nee dit is niet mogelijk, het aidsvirus gaat in contact met de buitenlucht vrijwel meteen dood, het bloed dat nog aan de mug zal zitten of wat hij geinjecteerd heeft is zo minimaal dat het ook niet besmettelijk is maar dat terzijde, je kunt geen hiv krijgen door een muggeprik Toegevoegd na 1 minuut: Er is geen enkele aanduiding dat muggen of andere insecten enige rol spelen in de verspreiding van aids bij de mens. In Afrika, waar een epidemie van aids heerst en waar zeer veel muggen voorkomen, is tot nog toe geen enkel geval bekend dat in verband kan worden gebracht met insecten.

Bronnen:
http://www.natuurwetenschappensite.be/natu...

Nee. Al het menselijk lichaamsvocht van een HIV-besmet persoon bevat virussen, maar je hebt er heel wat van nodig voordat je een ander besmet. Zoals bij bloed-bloedcontact, of sperma-slijmvlies. Je krijgt bijvoorbeeld ook geen AIDS als je gaat tongzoenen met iemand die HIV-positief is, al bevat speeksel wel virussen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100