Kan ik bij een chirurg/physician assistant een CT scan eisen wanneer ik denk dat dit nodig is?

Vorige week dinsdag ben ik geopereerd aan een blindedarmontsteking. Precies een week (afgelopen dinsdag) later kreeg ik koorts, zonder reden, geen griep, geen verkoudheid niets.

In de brief van het ziekenhuis stond dat ik in dat geval contact moest opnemen en dat dus gedaan. Ik kreeg ook weer erge pijn op de plek waar de blindedarm heeft gezeten.

Dus er is weer bloed afgenomen, waarden waren niet shocking zei de physician assistant. En een echo laten maken, geen bijzonderheden.

Echter met de blindedarmontsteking zelf, kon de radioloog de blindedarm niet vinden en dus is er een CT scan gemaakt. Daarop was hij wel duidelijk zichtbaar.

Ik had dat dinsdag ook tegen de physician assistant gezegd. Maar die vond het niet nodig. Nu ga ik zodadelijk weer naar het ziekenhuis. Koorts loopt steeds hoger op, paracetamol werkt steeds korter en pijn is nu continu aanwezig.

Nu ben ik bang dat ik zodadelijk weer naar huis gestuurd wordt. Ik wil die CT scan hebben, want ik denk dat ze iets gemist hebben.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een physician assistent (PA) doet ondersteunende handelingen en is zeker geen medisch specialist. Wel net iets meer dan een verpleegkundige maar mag geen arts of zaalarts heten. Zij mogen zelfstandig diagnoses stellen en behandelingen starten, maar moeten aantonen dat zij met de arts samenwerken. Kortom dat er overleg gepleegd is. De verantwoordelijke medisch specialist, onder wiens supervisie de PA werkt in het ziekenhuis, mag geen enkel risico nemen bij bepaalde klachten. Bij twijfel wordt bijna altijd een CT-scan of MRI-scan voorgeschreven. De diagnose en het advies van de radioloog zijn doorslaggevend. Als de physician assistent zegt een nieuw CT-scan onderzoek niet nodig te vinden, hoort deze beslissing in overleg met de medisch specialist te zijn genomen. Vraag in ieder geval een gesprek aan met de verantwoordelijke specialist onder wiens supervisie de physician assistent werkt. Als je als patiënt twijfelt aan de diagnose of behandeling die de arts voorstelt of juist niet voorstelt, mag je om een second opinion (tweede mening) vragen bij een andere collega-arts of deskundige. Dit mag ook als je extra zekerheid wil krijgen. Een second opinion wordt alleen vergoed als de arts de patiënt doorverwijst naar een collega (in hetzelfde vakgebied). De second opinion is een recht van de patiënt en vastgelegd in de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). De WBGO is de belangrijkste wet in aangelegenheden die betrekking hebben op de relatie arts/patiënt, hierin zijn alle rechten (en plichten) van de patiënt opgenomen. De kosten van een CT-scan van de buik zijn € 175,-- (landelijk gemiddelde)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100