Wat kan ik doen bij oplichting door het ziekenhuis, zie uitleg?

Enkele jaren geleden heb ik een epilepsie aanval gehad, waardoor ik onder behandeling stond bij de neuroloog. Hiervoor moest ik jaarlijks naar het ziekenhuis. In 2016 heb ik hiervoor circa € 96,00 betaalt (gaat van je eigen risico af).
In 2017 ontving ik voor een gesprek van circa 10 minuten (waarvan er slechts 3 minuten tijd was voor mij) een nota van € 270,00. Na enig bezwaar was de conclusie van het ziekenhuis dat ik betaal voor de diagnose en niet voor de behandeling. Ik zou dus zo vaak in het jaar gebruik kunnen maken van de diensten van de neuroloog. Ik heb dus wederom een afspraak gemaakt met als doel het stoppen met mijn medicijnen. Bij het maken van de afspraak navraag gedaan over de kosten die zouden nihil zijn, omdat ik dat jaar al een behandeling heb gehad. De nota die ik ontving was wederom € 270,00.

Na mijn beklag werd mijn verhaal als aannemelijk bestempeld maar wenst het ziekenhuis de nota niet in te trekken. Graag hoor ik wat ik kan doen, ik overweeg zelfs aangifte te doen voor oplichting (een gesprek van bij elkaar 20 minuten voor € 540,00 wat neer komt op meer dan € 1.600,00 per uur is buiten proportioneel). Zeker gezien de kwaliteit van het gesprek was dit absurd duur. Is aangifte doen een optie of wat kan ik beter doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een nota van het ziekenhuis moet heel veel gegevens bevatten, waaronder ook de DBC's (= diagnose-behandel-combinatie). Op de site van de Nederlandse Zorgautoriteit staat een overzicht van de DBC's, wat ze betekenen maar ook de tarieven. Aan de hand hiervan zou je de facturen kunnen controleren. Als de nota van het ziekenhuis niet lijkt te kloppen, moet je dit melden bij je zorgverzekeraar. Jouw verzekeraar moet dan bij het ziekenhuis om opheldering vragen. Zie ook de site van de Consumentenbond. Daar is ook een pagina met veelgestelde vragen over ziekenhuisrekeningen.

Bronnen:
https://zorgproducten.nza.nl/ZoekZorgprodu...
https://www.consumentenbond.nl/zorgkosten/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100