Is het ziekenhuis verplicht te onderzoeken of je organen/weefsels goed zijn voor te doneren ook als je nee hebt ingevuld i.v.m. de nieuwe donorwet?

De donatie gaat over het moment NA je dood.
Wel zijn artsen VERPLICHT VOORDAT je dood bent vast te stellen of betreffende organen/weefsels überhaupt gedoneerd kunnen worden.
Geldt dit onderzoek ook wanneer je NEE hebt ingevuld?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je te kennen hebt gegeven dat jouw organen NIET voor donatie gebruikt mogen worden, dan is onderzoek naar geschiktheid overbodig, en zal dus niet uitgevoerd worden.

Sowieso is er geen verplichting tot onderzoek wanneer vooraf al vaststaat dat dat onderzoek zinloos is. Heb jij aangegeven dat jij geen donor wil zijn, en dat is bij de arts bekend, dan zal hij geen onderzoek doen. Wat wel kan is dat (i.v.m. de tijd) 2 paden tegelijk bewandeld worden: de ene persoon gaat het donorregister raadplegen terwijl een andere arts het onderzoek alvast start. Daar moet je je echter niet al teveel bij voorstellen. Het is niet zo dat ze alvast je hele lijf opensnijden om je organen eens goed met de ogen te bekijken. Integendeel !!! Ze proberen juist zoveel mogelijk het lichaam intact te laten en de beademing en de bloedcirculatie kunstmatig op gang te houden. Wanneer men eenmaal is gaan snijden kunnen microben immers al de organen gaan besmetten. Denk dus veel eerder in de richting van het afnemen van wat bloed voor het bepalen van de bloedgroep, ziektes en het meten van zuurstofgehaltes e.d.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100