Kan ik baarmoederhalskanker hebben?

ik had gisteren seks (veilig)

en vandaag had ik een beetje krampen alsof ik diarree had en ging ik naar de wc en kwam ik erachter dat er licht roze bloed uit mijn vagina kwam.

ik had dat voor mijn vorige menstruatie ook. Het ging wel uitzichzelf over. Maar ik ben niet naar de dokter geweest ervoor.

Moet ik me zorgen maken? Ik lees allemaal dingen over soa’s en baarmoederhalskanker en ik weet niet wat ik moet denken nu. Ik moet pas over paar weken ongesteld worden

Weet jij het antwoord?

/2500

Het verraderlijke van baramoederhalskanker is juist, dat je geen symptomen hebt. Verder is je klacht nogal aspecifiek; veel vrouwen hebben wel eens wat bloedverlies. Het kan geen kwaad om naar de dokter te gaan, maar de kans is groot dat je geen soa hebt. Ruige seks kan ook zorgen voor wat bloedverlies.

Bij het ontstaan van baarmoederhalskanker speelt een virus, het humaan papilloma virus (HPV), een zeer belangrijke rol. Dit virus kan tijdens seksueel contact worden overgebracht. Meestal ruimt het afweersysteem van de mens dit soort virussen op. Soms blijft het virus langdurig aanwezig. Dan kunnen veranderingen in de cellen van de baarmoederhals uiteindelijk leiden tot baarmoederhalskanker. Roken belemmert het afweersysteem in het opruimen van HPV en is daarmee een risicofactor voor het ontwikkelen van baarmoederhalskanker. Bij baarmoederhalskanker speelt erfelijke aanleg geen rol. De meeste vrouwen met baarmoederhalskanker hebben weinig klachten. Verschijnselen die kunnen optreden zijn: contactbloedingen (bijvoorbeeld bij het vrijen, of bij het inbrengen van een tampon) bloedverlies buiten de menstruatie om veranderde vaginale afscheiding. Deze klachten kunnen overigens ook voorkomen bij andere aandoeningen dan baarmoederhalskanker. Als deze klachten langer dan enkele weken, och maar even bij de huisarts langsgaan. symptomen bij baarmoederhalskanker https://www.kanker.nl/kankersoorten/baarmoederhalskanker/wat-is/symptomen-bij-baarmoederhalskanker

Toegevoegd op 26 mei 2019 13:46: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100