Moet je een ambulance tegemoet rijden of blijven wachten?

Stel, je zoon is zeer allergisch voor pinda's en heeft er eentje perongeluk binnen gekregen. Meteen zwelt zijn keel op. Moet je dan in de auto stappen en richting het ziekenhuis rijden en dan de ambulance tegemoet rijden of kan je beter blijven wachten?

Weet jij het antwoord?

/2500

In de meeste gevallen is blijven wachten op de ambulance het beste. In stedelijk gebied zal om te beginnen de tijdswinst niet heel groot zijn als je met de eigen auto zonder optische en geluidsignalen gaat rijden. Komt een heel belangrijk aspect bij: stel dat je de ambu mist tijdens het tegemoetrijden. Wat dan? Het is natuurlijk lastig om een ontmoetingsplek te plannen en je zult voortdurend telefonisch contact moeten houden met de meldkamer van de ambulancedienst. Daarnaast is de wijze van vervoer voor de patient ook niet ideaal. stel je woont heel erg afgelegen en ver van het ziekenhuis dan is het misschien wel een optie. Echter dat soort situaties kennen we niet ons land toch niet echt. Het heeft kortom in de meeste gevallen meer nadelen dan voordelen.

Gewoon thuis wachten. De dichtstbij zijnde vrije ambulance wordt naar je huisadres gestuurd en dat is niet per definitie een ambulance die bij het ziekenhuis begint te rijden. Bovendien kan het voor je kind veiliger zijn om thuis stil te zitten dan om in een gewone auto vervoerd te worden. Bij een erge allergische reactie is het niet perse nodig zo snel mogelijk in het ziekenhuis te zijn, maar wel zo snel mogelijk te behandelen. Dat kan de ambulancemedewerker ook bij jou thuis doen. Als je van je kind weet dat hij een allergie heeft met kans op een anafylactische shock, zorg dan dat je zelf een adrenalinepen in huis hebt en weet hoe je zelf moet handelen in afwachting van de ambulance.

Wachten! En ome een aantal redenen: - Ambulances vertrekken niet altijd vanuit een ziekenhuis maar veelal vanuit een ambulancepost dichtbij uitvalswegen. De kans dat je hem mist is groot. - Hoe en waar spreek je af? Een ambulance stopt echt niet omdat jij loopt te zwaaien, die is al op weg naar een spoedgeval (Jou dus) - als je 112 belt is de Ambulance al weg voordat jij het weet, dat gaat tegelijk met jou telefoontje. De medewerker blijft met je aan de lijn tot de ambulance er is en zegt wat jij eventueel kunt doen aan de patiënt. - als het goed is heb je een epi pen in huis, de medewerker van de Ambulance begeleidt je dan in het gebruik ervan. Gaan trekken aan de patient en die in de auto zetten is kostbaar tijdsverlies, als de ambulance eris stabiliseren ze ook eert de patient voor ze die meenemen. Toegevoegd na 44 minuten: Advies is dus: Bel 112, luister naar de aanwijzingen van de telefoniste, zij weet precies wat jij moet doen, en blijf aan de lijn, hang niet op! Blijf (zoveel mogelijk) bij de patient, probeer rustig te blijven, en zet eventueel (in overleg met de telefoniste) de voordeur vast open. Toegevoegd na 48 minuten: Zelfs al zou je doorrijden naar het ziekenhuis kan het zijn dat het langer duurt voor je hulp hebt. In een ambulance zit alles voor de noodgevallen, in een ziekenhuis ligt dat echt niet overal voor het grijpen. Daar moet ook vaak een zogeheten crashcar heen. Deze moet ook opgeroepen worden inclusief personeel. Ondertussen was de Ambulance waarschijnlijk al bij je huis geweest en had adequate eerste hulp kunnen verrichten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100