Wat is beter voor je? Te koud hebben of te warm hebben?

Soms zie je zo'n vraag: wat wil je liever? Het altijd koud hebben of altijd warm hebben? Ik vraag me dan af wat het beste is. Ik weet natuurlijk dat het beste is dat je lichaamstemperatuur gewoon goed is (dus niet te warm, niet te koud).
Wie kan me helpen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Te is inderdaad nooit goed, dus of je het nu te koud of te warm hebt maakt dan eigenlijk niets uit. Wel zijn er andere overwegingen. Soms lees je dat bij koudere temperaturen je lichaam in soort slaap gaat waarbij de activiteit van het lichaam wordt vertraagt. Dat zie je bijvoorbeeld bij hersenletsel of comatueuze toestanden waarbij het lichaam met opzet kouder wordt gehouden. Daarnaast worden overledenen soms ingevroren en als er dan een medicijn is voor bepaalde aandoeningen om weer te ontdooien en verder te leven. Kort gezegd blijft alles veel langer in 'vorm' bij koude temperaturen terwijl bij hele hete temperaturen vaak veel meer onherstelbare schade optreedt.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Cryonisme
https://www.bernhoven.nl/patientenfolders/...

Te warm hebben is beter, althans tegenwoordig. Je hebt het warm, omdat je lever grote hoeveelheden warmte produceert; de innerlijke thermostaat gaat flink omhoog. Voor de fijnrproevers: Je lichaam doet dat, door extra schildklierhormoon aan te maken; dat is een boodschap aan je lever om over te gaan tot zogenaamd 'ontkoppeling van de oxidatieve fosforylering' in de mitochondriën. Mitochondriën zetten dan vet en suiker (of eigenlijk; acetyl-CoA) niet om in ATP, maar direct in warmte. Het gevoel is, dat je veel energie verbruikt, energie die anders als vet zou worden opgeslagen.

Bronnen:
dit is basiskennis biochemie

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100