Als je hart gedraaid is, met de punt naar rechts ipv links, zitten al je organen dan gespiegeld?

Ik heb gelezen dat het zeldzaam is, maar dat sommige mensen al hun organen gespiegeld hebben. Hoe kom je daar achter zonder naar het ziekenhuis te gaan, of moet je hiervoor echt naar het ziekenhuis??
Ik heb een keer op school een hartfilmpje gemaakt, toen zat het ECG omgekeerd (alsof ik die plakertjes links en rechts verkeerd om op had geplakt)
Zitten nu al mijn organen omgekeerd??

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij de meeste mensen zit het hart links van het midden, net als de milt, terwijl de lever rechts zit (dit heet situs solitus). Soms gaat er iets fout bij de embryonale ontwikkeling en zijn alle organen gespiegeld (dit heet situs inversus), of zijn de organen willekeurig verdeeld over links en rechts (dit heet heterotaxie). Het is dus niet zo dat als het hart meer naar rechts zit al je organen gespiegeld zijn. Het kan voorkomen bij een volledige spiegeling dat er allerlei problemen zijn, maar er zijn zeker verhalen bekend van gezonde mensen waarbij alle organen gespiegeld zijn. In dat geval is het alleen een probleem als een arts het niet weet bij een operatie. Ik denk dat het ECG niet een heel veilige methode is om hier uitsluitsel over te geven. Als je dit echt wil onderzoeken denk ik dat een gesprek met de huisarts eerst nodig is en hij/zij kan je doorverwijzen naar een specialist. Mocht het namelijk het geval zijn dat je organen gespiegeld zijn, dan is het nodig om dit door te geven aan je familie en dat medici over dit gegeven beschikken. Toegevoegd na 2 minuten: Het onderzoek kan bestaan uit: - Echografisch onderzoek - Röntgenfoto (ook met contrastvloeistof) - CT-scan - MRI-scan. Toegevoegd na 13 minuten: Uit bijgaand medisch artikel (Engels) blijkt dat er prima mee te leven is, zelfs als je het Kartagener syndroom hebt (wat voorkomt bij deze vorm). Maar dat laatste had je dan waarschijnlijk wel al geweten als je nu gezond bent. Toegevoegd na 3 uur: Als er echt reden is om te denken dat je organen gespiegeld zijn (bijv. door je onderzoek met het ECG) denk ik dat het wel goed is om dit eens met je huisarts te bespreken. Het is sowieso nodig om dit door te geven aan een arts mocht je in het ziekenhuis belanden (bijv. bij een ongeluk).

Bronnen:
http://emedicine.medscape.com/article/4136...
http://www.bionieuws.nl/artikel.php?id=1526

Dit heet Situs Inversus. Andere organen zoals bijvoorbeeld de lever zitten dan ook op een andere plaats. Het is enorm zeldzaam. Bij het maken van een hartfilmpje dienen er draden anders aangesloten te worden. Er zijn vele andere verschijnselen waar je rekening mee dient te houden als je deze aandoening hebt.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Situs_inversus
http://www.erfelijkheid.nl/arts/zena/situs...

Heb je eraan gedacht dat misschien echt de plakkertjes verkeerd om zaten? Dit is iets waar je niet achter komt zonder een ziekenhuisbezoekje. En waarom zou je dat doen, je kunt verder net zo leven als een ander met organen die niet gespiegeld zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100