Is het normaal dat mijn urine zoet ruikt?

Ik ben al een tijdje bezig met dieetpillen innemen. Wat eigenlijk totaal niet nodig is. Ik ben 1.60 en weeg 52 kg. Ben gewoon hartstikke koppig.

Ik heb alleen met mijn domme kop te veel pillen genomen. (De ene dag 7, daarna 2 dagen achter elkaar 5 pillen, daarna 3 pillen in een keer. Terwijl ik er per dag maar 2 mag. 1 rond de ochtend en een rond de middag)

Nu ben ik ongesteld geworden, gisteren nacht. Na 10 dagen. Meestal gebeurt het om de 23 dagen. Ik maak me er niet zoveel zorgen om. Heb nooit last van kramp enzo.

Maar vanochtend rook m'n urine dus heel erg zoet. Er staat op de verpakking ook dat er chromium in zit. Ik heb die shit dus gegoogled. En er staat dat het je bloedsuikerspiegel onder controle houdt.

Hoe komt het dan dat m'n urine zoet ruikt? Ik ga de pillen zo weggooien. En nu ik dit aan het typen ben, heb ik een zoete smaak in m'n mond (heb alleen keel pastilles gegeten).

Moet ik het even laten, of gewoon naar de dokter voor de zekerheid? Diabetes zit wel in de familie. Mijn oma heeft type 2, en m'n neefjes en tante/nicht hebben type 1.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, dat is niet normaal. Hoewel: het is een 'normaal' gevolg van veel te weinig (koolhydraten) eten. Dat betekent niet dat het goed is (integendeel!) maar het is ook niet abnormaal. Het is een normale reactie van je lichaam op een abnormale situatie. Je vertelt het niet, maar ik denk dat ik er niet ver naast zit als ik aanneem dat je veel te weinig eet. Je lichaam heeft onvoldoende energie om te verbranden en is bezig je vet- en spierweefsel af te breken. Dat kun je een beetje vergelijken met het opstoken van de meubels in een huis waar geen brandhout aanwezig is om de kachel mee op te stoken. Je bent roofbouw aan het plegen op je lichaam. Waarschijnlijk heb je naast een zoet ruikende urine en zoete smaak in je mond ook last van vermoeidheid, concentratieproblemen en ben je snel buiten adem. Misschien heb je ook geen eetlust meer. Als je graag wilt afvallen vind je dat misschien wel handig, maar het is juist een teken dat je lichaam helemaal in de war is. Ik kan je ook alvast vertellen dat als je op dit moment een langdurige inspanning zou moeten leveren (denk aan langdurig sporten) je dat niet zult volhouden. De 'meubels' van jouw 'huis' (=lichaam) zijn vet- en spiercellen. Het afbreken van vetcellen kan aantrekkelijk klinken voor iemand die graag af wil vallen, maar jij moet helemaal niet afvallen. Vergeet niet dat je vetcellen nódig hebt: alleen overtóllig vet is nadelig. Voor een vrouw is het helemaal belangrijk om geen al te laag vetpercentage te hebben, want dat hebben we nodig om überhaupt vruchtbaar te kunnen zijn en blijven. Daarbij heb jij je lichaam in zo'n stresstoestand gebracht dat je niet gericht vet aan het verbranden bent, maar vet én spierweefsel. Spieren hebben we nodig om gewoon onze dagelijkse dingen te kunnen doen. En vergeet niet dat ook je hart een spier is. De remedie is niet alleen die pillen weggooien, maar vooral ook voldoende gaan eten. En niet alleen eiwitten, maar ook koolhydraten. Pak gewoon eens een boterham, dat is een prima bron van goed verbrandbare energie. Als je wel genoeg hebt gegeten de laatste tijd, kan er ook iets anders aan de hand zijn. Zoals al is genoemd komt een zoet ruikende urine ook voor bij - ontregelde - diabetes. Vermoed je dit, ga dan naar je huisarts. Maar ga sowieso: je vertoont namelijk symptomen van een eetstoornis. Of dit nu een eenmalig iets was of je al langer problemen hebt: bespreek het asjeblieft met je huisarts zodat die kan inschatten of en wat voor hulp je nodig hebt.

Zoet ruikende urine is niet goed - en zoet smakende urine is al helemaal niet goed. Dat duidt op (één van de vormen van) diabetes. Aan je toelichting te zien weet je dat al. In dit geval kan de troep die je hebt geslikt natuurlijk voor een (hopelijk tijdelijk) probleem hebben gezorgd. Zolang je maar stopt, en vooral: blijft stoppen, hoef je je in dat geval geen zorgen te maken. Dan herstelt het lichaam zichzelf na een dag of twee, drie. Blijf je echter last houden van zoete urine, dan zou ik zeker even langs de huisarts gaan voor een controle op diabetes. Diabetes is tegenwoordig niet meer het grote probleem dat het vroeger was, het is nu hooguit wat lastig, wat irritant. Maar dat geldt alleen wanneer je er op tijd bij bent. Dus wanneer je last blijft houden van zoete urine: zeker langs de huisarts gaan. Ook wanneer je de andere verschijnselen van diabetes merkt. Wanneer je twijfelt, kun je ook even langs de huisarts gaan voor een testje, gewoon voor de zekerheid. Maar dan heeft het niet zo'n haast.  

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100