Is het mogelijk dat een ander jou beter kent dat jijzelf?

Een mens is toch vaak blind voor zijn eigen fouten en soms hoor je iemand zeggen; 'Ik ken jou als geen ander'.
Kan er iemand zijn die jou echt beter kent dan jijzelf?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mogelijk is het wel, waarschijnlijk niet. Hoewel het veel voorkomt dat anderen bepaalde kenmerken van jou eerder en beter doorzien dan jijzelf, ken jij alleen zelf je diepste gedachten en gevoelens. Jij kent ook alle gedachten die de uitgang nooit bereiken, omdat je ze liever onderdrukt of omdat je je er voor schaamt. Al deze dingen maken deel uit van 'jijzelf', maar zijn voor anderen (meestal) onbereikbaar. Zodoende zullen anderen jou misschien in sommige opzichten beter kennen dan jij zelf, maar nooit in alle en ik denk ook niet in de meeste.

Dat denk ik wel; een ander kijkt objectiever naar jouw dan jijzelf.

Ja...dat is heel goed mogelijk. Omdat het nu eenmaal niet altijd goed lukt een zuiver beeld van jezelf te hebben, door alle verzinsels, smoesjes, droombeelden, persoonlijke mythen, veroordeling, kritiek en andere ideeën die we over ons zelf hebben.

Je kunt pas iets zien als je afstand hebt ervan, dus mensen die heel weinig afstand hebben tot zichzelf zien zichzelf niet of niet goed... Je kunt het vergelijken met verziend, als je alleen ver kunt zien, dan zie je dichtbij niets scherp... Dus je eigen lichaam kun je dan niet scherp zien, maar die ander ver weg wel scherp... Zo kunnen er eigenschappen zijn die niet gezien worden door jezelf, maar een ander wel... Ja dus kan er wel iemand anders zijn die jou in DIE eigenschap beter kent dan jezelf... Maar ik betwijfel of er iemand een ander beter zou kunnen kennen dan iemand zichzelf in het grote geheel...

Anders gesteld: Zijn er mensen met zo weinig zelfkennis dat anderen beter kunnen inschatten hoe ze zullen reageren dan zijzelf? Ja, zeker weten.

Daarom is een ander in staat je een spiegel voor te houden, misschien ben je blij met wat je ziet, maar je kan ook meteen teruggezet worden in de realiteit.

Ja dat kan, alleen weet jij dan nog niet wie je daadwerkelijk bent anders is het onmogelijk.

Ik denk het juist niet. Jij weet de reden voor alles en waarom je dingen doen of zegt. Als jij denkt dat een ander jou beter kent, ben je zelf in ontkenning.

Als je je zelf nog niet helemaal kent kan dat ja. Als je zelf nog aan het zoeken bent naar je eigen grenzen en je zit nog in een soort van onzekerheid. Kan het zijn dat mensen om jou heen bepaalde aspecten opmerken. Maar het is erg leerzaam ,zeker als ze jou er mee confronteren. Is toch ophelderend, juist leuk als je feedback daar over vraagt, op die manier helpen ze je er wel mee. En denk je er weer over na.

ik denk zelf we zoals mijn ouders die weten bijna alles over me die hebben me jaren opgevoed en een beetje bepaald hoe ik zou worden

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100