Ik ben duizelig, bij sport, en krijg mijn ademhaling niet om de controle. Komt dit door bloedarmoede of iets anders?

Goedemiddag!
Ik ben er vorige week achter gekomen dat ik bloedarmoede heb, mijn Hb is/was 7,4, en bij lager dan 7,5 heb je dus bloedarmoede.

Vandaag had ik een wedstrijd, ik moest veel bewegen en na 1 set was ik duizelig. Even naar buiten gegaan en het ging weer goed.
Na nog 1 set, niks aan de hand.
Na nog 1 set, kreeg ik mijn ademhaling nauwelijks onder de knie. Gelukkig was er een trainer, die me tips gaf, en me rust gaf. Het was zo eng, en ik wil dit natuurlijk voorkomen voor de volgende keer.

Ik ben 14,5 jaar oud.
Heb ijzertabletten (daar waar je er 3 per dag van moet, en die slik ik ook echt 3x per dag, op de momenten die aangegeven staan)

Tips? Stoppen met sport is erg lastig, aangezien ik sta ingeroosterd en dat kan niet veranderd worden..

Goed weekend!

Toegevoegd na 1 minuut:
PS. Het was 1 x dat ik in ademnood kwam. Het is de laatste tijd niet vaker gebeurd en dat hou ik zeer graag zo!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het lijkt me vrijwel uitgesloten dat een hb-waarde van 7,4 de oorzaak kan zijn van ademnood. Het is waar dat bloedarmoede kortademig kan maken, maar de ondergrens voor vrouwen is - afhankelijk van het laboratorium - 7,3 of 7,5 en jouw waarde zit dus echt op de rand van normaal. Ik vermoed dat veel huisartsen - zeker als andere waardes normaal zijn - daar geen eens medicatie voor zullen voorschrijven. Normaalwaardes geven over het algemeen een norm aan die geldt voor 95%, dus dat betekent dat voor 5% van de bevolking hun eigen normaalwaarde - dus zonder dat ze ziek zijn - iets hoger of iets lager ligt. Daarbij slik je vanaf vorige week ijzertabletten en stijgt je hb daarmee gemiddeld per week ongeveer 0,5 punt. Na één a twee dagen zat jij dus naar alle waarschijnlijkheid al op de door jouw laboratorium geldende normaalwaarde en had je al géén bloedarmoede meer. Dat je je ademhaling niet onder controle krijgt bij het sporten, kan komen door een slechte conditie of bijvoorbeeld door hyperventilatie, hoewel in het laatste geval juist bewegen vaak de ademhaling doet normaliseren. Bespreek met je trainer wat je hier aan kunt doen: zijn adviezen hebben je tot nu toe geholpen, dus waarschijnlijk kan hij je een volgende keer ook helpen. Als je duizelig wordt bij inspanning, is het meestal verstandig om het even iets rustiger aan te doen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100