Is 2 liters bloed verlies veel?

Tijdens mijn long operatie is er iets misgegaan, waardoor ik 2 liters bloed heb verloren. Is dit veel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, 2 liter is veel. Ik neem echter aan dat je tijdens de operatie bloed toegediend hebt gekregen, waardoor het bloedverlies voor een deel is opgevangen.

Redelijk je hebt maar 5 liter bloed in je lijf Maar je kan het op nieuw aanmaken en laten transfuseren

Dat is best veel ja, maar het kan nog extremer. Het is een beetje afhankelijk van je lengte en gewicht. De gemiddelde mens heeft ongeveer 5à6 liter bloed in zijn lichaam. Meer dan de helft verliezen is levensbedreigend. Bij jou valt het nog mee. Een tijdje rustig aan doen en goed aansterken en je hebt je bloed binnen een half jaar weer optimaal.

Je bloed is gemiddeld 1/13de van je lichaamsgewicht. weeg je 78kilo is dit 6liter bloed. 2 liter kan een mensen wel verdragen maar daarnaast blijft het toch altijd wel veel.

Vuistregel is lichaamsgewicht / 13 = aantal liter bloed in je lichaam.

Tot 3 liter is er niet eens altijd bloedtransfusie nodig. Je zult je naderhand zwak voelen en even niet intensief moeten sporten, gezien je minder rode bloedcellen hebt om O2 af te voeren naar het lichaam.

ja best wel veel! Ik neem aan dat je een bloedtransfusie gekregen hebt! harriet

Tijdens mijn levertransplantatie ben ik 5000ml bloed kwijt geraakt. Toegediend RBC: 0 units (Rode bloedcellen), FFP: 0 units (Fresh Frozen Plasma), Thrombocytenconcentraat: 0 units (bloedplaatjes voor bloedstolling). De chirurg heeft me achteraf te kennen gegeven dat het bijna onvoorstelbaar is dat ik geen bloedtransfusie nodig had (feitelijk een transplantatie op zich want het is geen lichaamseigen materiaal). Mijn HB is echter niet onder de 4.0 geweest tijdens de operatie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100