Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

In hoeverre is de gedachtegang achter homeopathie te vergelijken met vaccinatie?

Even buiten beschouwing gelaten of homeopathie hooguit een placebo is of niet, vraag ik me af of de benadering om te genezen berusten op dezelfde soort grondslagen als bij vaccinatie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De grondgedachte is hetzelfde in de zin dat je een kleine hoeveelheid toedient van iets dat in grote hoeveelheden schadelijk is. Maar hier houdt de overeenkomst toch echt op. Homeopathie beweert genezend te zijn. Dus curatief, niet preventief. Het idee is 'similis similibus curat' (ik weet niet of ik de naamvallen goed heb), ofwel: 'het gelijkende geneest het gelijkende'. Hiermee wordt bedoeld dat als jij bijvoorbeeld buikpijn hebt, je iets moet nemen waarvan een gezond persoon juist buikpijn krijgt. Zo wordt dan ook daadwerkelijk gewerkt: van duizenden stoffen is geprobeerd welk nadelig effect ze hebben. Bijvoorbeeld buikpijn. Als er dan een patiënt met buikpijn komt, wordt in de grote lijst opgezocht welke stof buikpijn veroorzaakt, en die stof wordt dan voorgeschreven. Omdat dat natuurlijk niet werkt, wordt de stof verdund. Zodanig verdund, dat je er geen buikpijn meer van krijgt, ook niet als je gezond bent. Maar de bewering is dat de verdunde stof nog steeds buikpijn geneest. Raadselachtig? Jazeker. Om dit recht te praten wordt het verdunnen 'potentiëren' genoemd. Vaccinatie werkt heel anders. Ten eerste is vaccinatie preventief, niet curatief. Ten tweede maakt vaccinatie gebruik van de natuurlijke eigenschappen van het lichaam. De vaccinatie doet niets, maar zet het lichaam aan tot aktie. Dezelfde aktie die het virus zou veroorzaken, maar dan bijtijds, en zonder de bijbehorende risico's.   Toegevoegd na 1 minuut:   Van vaccinatie begrijpen we de onderliggende werkingsmechanismen (de theorie), en we zien dat het ook echt werkt (de praktijk). Van homeopathie weten we dat het veronderstelde werkingsmechanisme niet functioneert, en zien we ook in de praktijk dat er geen werking is. Maar ondanks dit essentiële / fundamentele verschil zou je kunnen zeggen dat de onderliggende gedachtegang gelijksoortig is.  

Helemaal niet. Vaccinatie heeft een wetenschappelijke achtergrond. Homeopathie is kwakzalverij.

Bij homeopathie wordt het lichaam geprikkeld tot zelfgenezing. , dus niet eerst een beetje ziek gemaakt. Bij een vaccinatie, wordt het lichaam wel een beetje ziek gemaakt , waarna het in de verdediging gaat tegen deze aanval. Toegevoegd na 1 minuut: Het eindresultaat lijkt dan wel het zelfde, maar de weg er naar toe dus niet.

Klassieke homeopathie gaat rechtstreeks tegen de hele basis van de moderne atoomtheorie in, omdat ziektes zouden ontstaan door miasma's, een soort onstoffelijke invloeden of dampen (Hahnemann werkte rond 1800, toen de moderne atoomtheorie net begon te ontstaan en nog omstreden was). Daarmee is homeopathie niet te vergelijken met vaccinatie; vaccinatie is uiteindelijk gebaseerd op immunologie en biochemie, die uiteindelijk gebaseerd zijn op atoomtheorie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100