hoeveel procent van de verkeersongevallen is te wijten asn lage bloedsuikers van mensen met diabetes?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is niet mogelijk om hier een antwoord op te geven als we naar de gegevens kijken die beschikbaar zijn over Nederland. Er zijn wel wat onderzoeken uit de VS of Canada beschikbaar, maar volgens het CBR zijn die niet erg valide (zie de 1e bronvermelding, onder kopje 3.2). Zelf stuitte ik op een onderzoek uit Noorwegen, waaruit je zou kunnen opmaken dat bij iets minder dan 1% (183) van het totale aantal ongevallen (20494) suikerpatiënten betrokken waren die géén medicijnen slikten en daarnaast ging het bij iets méér dan 1% om suikerpatiënten die wél medicijnen gebruikten (zie de 2e bronvermelding). Samen is dat dus ongeveer 2%. Toegevoegd na 2 uur: Hiermee bedoel ik dus niet te zeggen dat er ook daadwerkelijk een correlatie is. Met de frase 'je zou kunnen opmaken' appelleer ik vooral aan de behoefte van de vraagsteller naar percentages. Het is juist een percentage dat zelfs nog minder dan representatief is. Als er een correlatie tussen diabetes en ongelukken zou bestaan, zou dit percentage vele malen groter 5% moeten zijn, omdat dat percentage het totale aantal diabetici in Nederland vertegenwoordigt.

Bronnen:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19388971
https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&es...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100