Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe verschilt men van smaak?

Als twee mensen precies dezelfde smaak proeven maar de één het verschrikkelijk vind en de ander het heerlijk vind, proeven zij dan hetzelfde maar vinden ze er wat anders van; net zoals twee mensen kleuren zien, precies hetzelfde, maar de één vind het prachtig en de ander lelijk; of proeven zij iets totaal anders?

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
erotisi
9 jaar geleden
Uit de tot nu toe gevoerde onderzoeken is wel gebleken dat de individuele verschillen in gevoeligheid voor de smaken zoet, bitter en umami bepaald worden door polymorfismen in het DNA. Polymorfismen zijn kleine verschillen in de code van een gen, waardoor er in de populatie verschillende vormen van dit gen bestaan. Deze polymorfismen zijn erfelijk en worden van generatie op generatie doorgegeven. Binnen een gesloten populatie zijn de verschillende vormen van de genen gewoonlijk in evenwicht, maar tussen populaties treden vaak verschuivingen op. Die verschuivingen zijn een natuurlijk gevolg van de evolutie, waarbij de individuen die het meest zijn aangepast aan de lokale omgevingsomstandigheden, het meest kans maken op overleven. Voor de bittere smaak bijvoorbeeld, zijn verschillende receptoren te vinden. Eén van die receptoren, gecodeerd door het TAS2R16-gen is verantwoordelijk voor de detectie van bepaalde bitters zoals salicine, amygdaline en vele, vaak toxische beta-glucopyranosides. Soranzo et al. (2005) ontdekte dat er van dit gen een laagsensitieve variant bestaat, die aan een veel hogere frequentie voorkomt in Centraal-Afrikaanse populaties (16%) dan in de niet-Afrikaanse bevolking (0.9%). De evolutionaire verklaring hiervoor is dat, terwijl in koudere regionen de bittere smaak voornamelijk wees op toxische componenten zodat het hoogsensitieve gen een duidelijk evolutionair voordeel had, Centraal Afrika geteisterd werd door ziekten zoals malaria en bittere componenten als geneeskrachtig herkend werden. Een mindere gevoeligheid voor, en bijgevolg een betere appreciatie van bittere componenten bood hier dus een zeker evolutionair voordeel.http://www.flandersfood.com/artikel/2009/07/22/smaak-zit-de-genen

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (1)

Kinderen houden meestal niet van eten dat bitter of zuur is. Dit komt doordat kinderen meer smaakpapillen hebben dan volwassenen. Ook zijn de papillen meer verspreid door de hele mond. Volwassenen hebben alleen nog smaakpapillen op hun tong. Hierdoor proeven kinderen en volwassenen dezelfde smaak anders.

Dat kinderen bitter en zuur eten niet lekker vinden, resteert nog van heel vroeger. Het is een natuurlijke waarschuwing dat het eten wel eens giftig zou kunnen zijn. Onze voorouders waren al verzot op zoet en vet eten. Dat leek namelijk veilig voedsel. Pasgeboren baby's vinden daarom ook moedermelk erg lekker, ook dat is zoet en vet.

Naarmate je ouder wordt, ga je smaken dus anders proeven. Het maakt daarbij veel uit hoe je opgevoed bent. Als een moeder zelf iets niet lekker vindt en er een vies gezicht bij trekt dan heeft dat een psychologisch effect op het kind. Dit zal op deze manier leren dat het betreffende voedingsmiddel vies is. Terwijl het zien smullen van moeder op het kind het effect geeft dat het wel heel lekker moet zijn. Zo wordt zijn of haar smaak beïnvloed.

Ook heeft het functioneren van het reukorgaan invloed. Of je bepaalde smaken goed kunt proeven hangt af van de geur en hoe je neus die interpreteert.

In Aziatische gezinnen wordt vaak scherp en pittig gegeten. Grote kans dat de kinderen later een voorkeur hebben voor scherp eten. Als je in de kindertijd weinig verschillende smaken kreeg voorgeschoteld, dan kan je een eenzijdig eetpatroon ontwikkelen.

Bij het volwassen worden ga je minder naar je ouders kijken en meer naar je vrienden. Hoe gaan zij om met eten? Vinden zij dingen lekker die jij niet lekker vindt? Je zult sneller geneigd zijn om het dan toch te proberen. En dan loop je misschien tegen iets aan waarvan je eerst dacht het niet lekker te vinden. Hetzelfde geldt voor partners, die hebben een heel grote invloed. Je brein kan zich dan over dingen heen zetten en je smaak aanpassen. Dat heeft ook te maken met ervaring, anders in het leven staan en op onderzoek uitgaan. En dus met het aantal smaakpapillen. Naarmate je ouder wordt, kan dus dezelfde smaak anders proeven.
(Lees meer...)
Amadea
9 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing