hoe krijg ik een gezonde relatie met mijn ouders?

Ik ben een vrouw van 30. Heb mijn eigen leven. Getrouwd en 3 kinderen.

Maar kom de laatste tijd er steeds meer achter dat er dingetjes in mijn jeugd zijn gebeurd die niet helemaal kloppen. Geen ernstige dingen.
Mijn vader is al jaren depressief. Ik kon hier als kind niet mee om gaan. Ik had het moeilijk mee. Ik ging er een soort van tegen in. Ik begreep hem niet. Resultaat was dat ik vaak de volle laag kreeg. Opmerkingen en kleineren. Ik was maar een vrouw en ik moest rustig en netjes gedragen. Verder hield hij zich erg afzijdig in mijn jeugd.
Mijn moeder is psychische niet in orde. Elke maand had ze ook weer een nieuwe zeldzame ziekte. Soms echt en soms verzonnen.
Mijn ouders hadden vaak ruzie en ik moest de kant van mijn moeder kiezen. Anders zetten ze het een keer betaald.
Als ik bijvoorbeeld problemen had. Leerproblemen,eetproblemen of faalangst werd dit door ze gezien als dat ik de familie in een kwaad daglicht zetten. Ik moet mijn netjes en keurig gedragen en zo nu en dan mijn moeder opvangen
Nu merk ik dat ze van mij verwachten dat een leidende rol in nemen in de familie. Ik moet de beslissingen nemen. ook voor mijn broer. Ik weiger dat. Nu wil ik nergens meer over beslissen en krijg ik nu de andere kant te zien van mijn ouders. Ik word uitgescholden,geek verklaard,ben een zeur,ondankbaar,ik word lastig gevallen en nu genegeerd.
Praten is geen optie. Maar hoe krijg ik een gezonde relatie met mijn ouders?

Weet jij het antwoord?

/2500

om een goede en gezonde relatie te krijgen, moeten beide partijen dat willen. Zo je verhaal lezende, heb ik niet het idee dat jouw ouders dat willen. Lees eens over de drama-driehoek, dan zie je dat jij daar al jarenlang de flipperbal in hun spel gespeeld hebt. Ook de drie-bander via je broer is erg lastig, omdat je op die manier ook een schuldgevoel krijgt aangepraat. Alles draait dus om schuld. Het enige wat jij kan doen is je eigen koers varen. Dat is de omgekeerde dramadriehoek, de winnaarsdriehoek. En dat is bijna ondoenlijk om uit te voeren als de sociale paden al geheel uitgesleten zijn. En zeker als jij aangeeft dat praten geen optie is. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Dramadriehoek Er zijn vele artikelen te vinden op het internet hierover. Om je vraag te beantwoorden kan ik je zeggen, dat de enige mogelijkheid voor jou is om uit hun spel van aanklager/slachtoffer te stappen. Kies je eigen pad en laat het los. Door niet meer mee te spelen veranderen de spelregels. Wees niet boos, zij kunnen kennelijk niet anders, jij wel. Verder adviseer ik je om met een professional te gaan praten, omdat jij sterk moet gaan worden en sparring hierin erg belangrijk is. Leef je eigen leven en koester je eigen gezin. Veel succes en kracht toegewenst.

Het meest voor de hand liggende en misschien ook wel het moeilijkste advies is. Wees jezelf en sta niet stil bij wat jij denkt wat anderen van je vinden of van je eisen. Je leeft nu je eigen leven en dat gaat al snel genoeg voorbij. Wees jezelf, kies zelf, en laat vooral ook merken dat JIJ (en niemand anders) bepaalt wat jij wilt. Als je familie in de gaten krijgt dat jij een zelfstandige persoon bent geworden die niet te beïnvloeden of te manipuleren is, dwing je respect af, en snapt iedereen dat het geen enkele zin heeft om aan je te te trekken of je emotioneel te chanteren. Je kunt dan pas uit eigen vrije wil bepalen of en in hoeverre je je familie te hulp schiet bij allerhande vraagstukken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100