Wat gebeurt er precies als (wielrenners)benen worden gemasseerd?

Na een zware dag koersen worden veel wielrenners na afloop gemasseerd aan de benen. Maar waar is dat goed voor? Wat gebeurt er dan precies met de spieren weefsels etc?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Door het masseren - het van buitenaf bewegen van de weefsels en spieren in de benen worden ondermeer melkzuur en andere afvalstoffen uit de spieren verwijderd die er tijdens het trainen in zijn ontstaan. Ook bevorderd massage de doorbloeding van de huid en de weefsels, bloed en lymfe stromen wat makkelijker, en al met al kan massage helpen het natuurlijk herstel van het lichaam te versnellen / bevorderen. Tenslotte ontstaate r door de wrijving en de druk warmte waarvan ook bekend is dat die helpt bij herstel van spieren en voorkomen van pijn - denk maar aan warmte-afgevende zalven. Het 'helpt' al best wel een beetje om zomaar een beetje te kneden en te drukken en te rollen, of met je benen omhoog te gaan liggen na inspanning, of paardenbalsem te smeren, maar met wat kennis van het menselijk lichaam en als je weet wat je doet, kun je het effectiever toepassen. En daar komt dus de masseur om de hoek kijken. Al die effecten lijken echter wel behoorlijk minimaal te zijn ; het gevoel, het welbevinden na een massage (en wellicht daarbij een stukje placebo-effect ?) spelen zeker ook een grote rol. Voor het verlichten van eventuele spierpijn schijnt massage overigens niet per definitie te helpen, en ook zullen de sportprestaties er niet door verbeteren. De bronnen zijn het niet altijd 100 % met elkaar eens - zoals wel vaker bij "therapieën" waarbij het gevoél een grote rol speelt. ;-)

Bronnen:
http://www.massageplaatsen.be/effecten.html
http://www.optimaalsporten.nl/sporten/effe...

Massage bevordert de bloeddoorloop en daardoor wordt melkzuur sneller afgevoerd waardoor de pijn in de overbelastte spieren sneller afneemt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100