kun je kunstmatige voeding ook helemaal toedienen via het bloed?

Stel iemand is in een comateuze toestand waarin het spijsverteringsstelsel niet goed functioneert, kunnen dan alle noodzakelijke voedingsstoffen via het bloed met een soort infuus worden ingebracht?

Of ben je normaliter hersendood als je spijsverteringsstelsel het niet meer doet en wordt geen voeding (op zuurstof na) meer gegeven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat kan, heel lang , zelfs een leven lang. Maar het is een zeer medische manier van voeden en een heel zware belasting voor de patient en zijn omgeving. En levenslang is natuurlijk relatief ; de levensverwachting is bij echt volledige TPV beduidend korter. Toegevoegd na 3 minuten: Overigens hoef je daarvoor niet in coma te zijn. Iemand die in comateuze toestand is maar waarbij het spijsverteringsstelsel nog wel functioneert, kan gewoon via een maagsonde gevoed worden. Maar iemand bij wie het spijsverteringsstelsel niet werkt - bij een ernstige aandoening van de blinde darm bijvoorbeeld - kan "springlevend" zijn en toch parenteraal gevoed moeten worden. Het werken van het spijsverteringsstelsel is geen indicatie voor de diagnose "dood". Daarbij wordt echt alleen naar hartactie en hersenactiviteit gekeken.

Bronnen:
http://cms.vppt.info/index.php?option=com_...
http://www.zorgvoorhetziekekind.nl/onderzo...
https://www.mchaaglanden.nl/stimulansz/ond...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100