Is er een grote kans dat die grote vulkaan in Ijsland ook gaat uitbarsten?

En is het dan niet gevaarlijk voor de meeste Europeanen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Die kans is inderdaad aanwezig. Er zullen altijd aanwijzingen zijn dat de grote broer ook gaat uitbarsten. "Previous eruptions of Eyjafjallajökull have been followed by eruptions at its larger neighbour, Katla." Kijk ook in de link van de uitbarsting van Mt. St. Helens in 1980. De asdeeltjes gingen de hele wereld over en er werd gewoon gevlogen. Rondom de vulkaan werd er uiteraard wel minder gevlogen.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/1980_eruption...
http://en.wikipedia.org/wiki/2010_eruption...

Natuurlijk bestaat er een goede kans dat ook de Katla en de Hekla binnenkort gaan uitbarsten, immers is er behoorlijk veel vulkanische activiteit onder de grond in IJsland. Er zijn grote tremors gemeten op de apparatuur, en de Katla ( de grootste ) barst wel vaker uit. Plaatselijke bevolking, dat zijn toch de mensen met de ervaring, geloofd dat binnen nu en een week de Katla zal uitbarsten. Ook is het zo dat bij de laatste uitbarsting van de Katla in 1821, ook eerst de Eyjafjallajokull uitbarstte. Ze zijn met elkaar verbonden en de activiteit van de Katla is de afgelopen dagen met 200% toegenomen en dat is in vulkanische begrippen gigantisch te noemen. Als de Katla uitbarst dan is het probleem evenredig groot aan de kracht waarmee zulks gepaard gaat, de Katla is namelijk veel heftiger en zal voor heel veel meer problemen gaan zorgen dan de Eyjafjallajokull, die nu al zes dagen de wereld en met name Europa danig in haar greep houdt. Voorwaar geen prettig vooruitzicht me dunkt. Toegevoegd na 2 uur: Webcam Katla voor actuele beelden, nu is er nog niets te zien, maar wie weet (: http://www.ruv.is/katla/

Bronnen:
http://scienceray.com/earth-sciences/local...

Ik ben er ook heel benieuwd naar. Op onderstaande site kun je actuele foto s van de uitgebarste vulkaan vinden. Het lijkt erop dat het mindert.

Bronnen:
http://ijsland-enzo.nl/ijsland/vul_uitbars...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100