wat voor invloed heeft glucagon op de reservevoorraden?

Voor school ben ik bezig met het hoofdstuk diabetes en ik begrijp de rol van glucagon op zich wel. Echter op Wikipedia zag ik het volgende bij de beschrijving van wat glucagon doet;

" Ook wordt de proteolyse (van eiwit naar aminozuren) en de lipolyse (van vet naar glycerol + vetzuren) gestimuleerd, waarbij de reservevoorraden worden aangesproken".

Ik snap het spijsverteringsgedeelte wel alleen wat is dan de invloed op de reservevoorraden. Wordt hiermee bedoeld dat er juist stoffen worden opgeslagen of dat er stoffen vanuit de reservevoorraden vrijkomen en zo ja waarom gebeurt dit dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Glucagon in een hormoon dat, omgekeerd aan de werking van insuline, bloedsuikerverhogend werkt. Dat gebeurt doordat glucagon opgeslagen brandstof uit de lever vrijmaakt. Het diabetesfonds heeft het in de link over glucose maar dat is zo goed oplosbaar dat het nooit in de vorm van glucose wordt opgeslagen. De lever bewaart het daarom als zetmeel. Glucagon heeft dus als effect dat de reservevoorraad brandstof voor je cellen afneemt.

Bronnen:
Fast, J.D. Materie en leven. Aula Malmberg 1984
https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100