Moet je bij demente bejaarden juist meepraten of tegenin gaan?

Mijn schoonmoeder is sterk aan het dementeren. Ze weet zich van vroeger alles te herinneren maar weigert te geloven dat waar ze nu woont haar huis is. Ze wilt constant opgehaald worden en niet alleen blijven in het vreemde huis. Ze moet per-slot-van-rekening voor haar moeder zorgen (die overigens als 30 jaar dood is).
Moet je nu meepraten of telkens de waarheid herhalen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Op de volgende site vind je de benodigde informatie:

Dementeren is het verlies van cohesie van herinneringen en gedachten. Tegenspreken en meepraten zijn beide mogelijke manieren van interactie met iemand die dementeert. Het is echter veel belangrijker om met iemand die dement is de aandacht dusdanig te leiden dat de persoon ofwel aanknopingspunten voor herinneringen krijgt, danwel gestimuleerd wordt om zelf te zoeken (in principe onbewust) naar aanknopingspunten. Het vervelende in situaties met iemand die dementeert, is dat hij/zij zich hier soms zelf bewust van is en dit op zich al frustratie met zich mee brengt (soms niet direct merkbaar). Indien je haar wilt stimuleren zich toch 'vast te houden' aan het heden (wat overigens een steeds intensiever proces zal worden), zou je kunnen zoeken naar elementen waar ze waarde aan hecht (foto's, objecten die ze al langere tijd heeft). Steeds waneer je bij haar bent, kun je vragen naar zo'n object en wijzen op een minder lang geleden moment dan waar zij zich bevindt. Let wel, er is het probleem dat dementie enerzijds kan voortkomen uit vermindering van fysieke 'cognitieve' vermogens (maw serotine niveau vermindert, hersencellen verbinden niet meer, etc), anderzijds kan het voortkomen uit verlies van grip op het heden, omdat de drijfveren voor herinneren van belangrijke elementen uit het heden missen. Bijvoorbeeld man is overleden, kinderen zijn het huis uit. Traumatische ervaringen in relationele zin, of verlies van 'routines' zijn vaak aanleiding tot dementeren (ook bij pseudo-dementie). Omdat het niet duidelijk is welke oorzaak het bij je schoonmoeder is, kan het bovengenoemde wel of niet effect hebben.

Ligt eraan wat het beste is, meestal is dit al bekend op de afdeling. Je hebt RET (Rationele Emotieve Therapie) en nog iets, ik ben even de benaming kwijt. Bij RET haal je de dementen steeds terug naar de realiteit. Dus wanneer diegene iets zegt wat niet klopt, vertel je dat dit niet juist is, en daarna hoe het wel is. Bij dat andere ga je gewoon mee in de beleving van degene. Soms is dit het beste voor hem/haar, want anders worden ze onrustig en kunnen ze zelfs kwaad worden, omdat ze dan de realiteit neit meer begrijpen, en dat kan heel frustrerend werken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100