Wat is wijsheid? (zie uitleg)

Ik heb sinds deze week een nieuwe massagevorm in mijn praktijk, afslankmassage. Dit is een stevige massagevorm wat gevoelig is, pijn kan doen en bijwerkingen als hoofdpijn en misselijkheid kan veroorzaken omdat je diep werkt in het bindweefsel. Nu staat er een algemeen stukje dus op mijn website over de afslankmassage met daarbij vermeld dat het geen ontspanningsmassage is. Is het slim om hierbij te vermelden wat alle bijwerkingen kunnen zijn of is dit iets waar je mee komt als iemand een afspraak maakt als "bijsluiter" van de massage en hier een apart document voor schrijft?

Toegevoegd na 1 dag:
Zie kopje hoe het er nu op de site staat trouwens; http://www.gezondleveninnederland.nl/particulier/index.php?option=com_content&view=article&id=239&Itemid=173

Het gaat in deze vraag (nogmaals om het duidelijk te maken) om;
in welk stadium vertel je het, op de website staat nu een stukje, maar daarnaast in het gesprek ervoor of nog als "voorzorg" mensen bellen? Zijn opties...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is slim om de klant de 'bijsluiter", zoals jij het noemt, mondeling aan de klant te vertellen voor aanvang van de massage. Ga even rustig met de klant zitten, iets te drinken erbij en vertel eerst waar de klant wellicht last van kan krijgen. Zeg er wel duidelijk bij dat dit per persoon verschilt en ook de mate waarin zij/hij er last van kan hebben. Vertel daarna dat dit wel voor het goede doel is uiteindelijk en vertel er een positief verhaal bij. Belangrijk is om de klant niet bang te maken en hem/haar geen bijwerkingen aan te praten. Om die reden is het dan ook minder verstandig om de bijwerkingen al op de site te vermelden of om het al vóórdat de klant een afpraak wil maken te vertellen. Zo maak je de eventuele klant wat angstig en zenuwachtig en heb je grote kans dat hij/zij afhaakt en de afspraak toch niet maakt. Het is inderdaad wel goed om te vermelden dat het geen ontspanningsmassage is, dat kun je laten staan.

Lijkt mij handig dat te vermelden om problemen uit te sluiten. Mij zelf kennende zou ik je omgaand voor de rechter slepen bij problemen.

Gevoelsmatig zeg ik,dat ligt aan de kans dat er bijwekingen optreden. Stel dat er 10% kans bestaat,dan lijkt me het in orde om dit te melden bij het maken van een afspraak. Bij 50% kans zo ik het op de website mededelen.

Ik zou op de website in het kort vermelden wat de eventuele bijwerkingen kunnen zijn. Wanneer een cliënt een afspraak maakt, kun je de uitgebreide bijsluiter meegeven.

Tja hoe ga je hier mee om je hebt een praktijk geef je aan ik weet niet precies waarin.Je kan het erbij vermelden als klanten hier gebruik van willen maken.Als een klant hier gebruik van wil maken kan je zoals je zelf zegt de bijsluiter erbij geven of vooraf vermelden voordat ze van de massageapparaat gebruik willen maken.Op je website zou ik het niet vermelden je mag mensen best "triggeren"hiervoor. Toegevoegd na 10 uur: Je moet het ook van de jurdische kant bekijken misschien kan je dit nagaan.Het is ook niet fijn als je straks een claim aan je broek hebt.

Ik zou het persoonlijk alle bijwerkingen wel op de website zetten. Kom er eerlijk vooruit. Die bijwerkingen die komen toch wel aan het licht. Vooral door de mond op mond reclame die je na de tijd krijgt. Hetzij positief of negatief. Maak er een mooi verhaal van maar licht de mensen duidelijk voor. Maar dat is mijn mening.

Ik zou het op de site zetten. Mensen die voor deze behandeling kiezen, willen graag dat het ook werkt. En als hun lichaam reageert op de behandeling, is dat juist een teken dat er ook daadwerkelijk iets in gang wordt gezet. De mensen die voor deze massage kiezen vinden dat echt geen probleem. Daarnaast is dit wel zo transparant. Kijk ook eens op sites van andere massagesalons die deze behandeling aanbieden, om te kijken hoe zij dat doen. En hoe ze dat eventueel formuleren.

Ik zou als eerste de juridische aspecten onder de loupe nemen zodat je op het gebeid van aansprakelijkheid goed zit, mocht dit nog niet zo zijn. Ik ken iemand die voetzônereflextherapie geeft en die sprak er gewoon over. Openheid en eerlijkheid versterkt de `o zo broodnodige vetrouwensrelelatie tussen aan de cliënt aan de ene kant en de tharapeut andere kant. Openheid schept naast vetrouwen in het verlengde, het gevoel van veiligheid. Ook een niet te onderschatte aspect van de verstandhouding tussen beide. Je kunt op diverse manieren informatie verstrekken, maar diend wel te doseren en op te passen dat cliënten niet uitgenodigd worden er een eigen invulling aan te geven. Bij onwenselijke verschijnselen kun je uitleg geven waardoor de cliënt het met een gerust gevoel kan en zal ondergaan, het is immers in diens belang. Het is ook maatwerk, een hypergonder moet je bijvoorbeeld niet alle negatieve details uit de doeken doen (dan gaan ze ook niet naar de tandarts)Tegenwoordig zijn de mensen mondig genoeg om vragen te stellen of internet te hanteren dus gedoseerd en gepast informeren en verder serieus ingaan op vragen.

Als je netjes omschrijft wat voor massage het is en door middel van het dieper ingaan op het bindweefsel, zullen mensen zelf ook al iets kunnen onderscheiden van een "normale" massage. En als ze komen leg je alles even duidelijk uit! Ze willen immers afvallen toch? Het is ook zo bij een shiatsumassage daar komen je energieen in beweging en kan er emotie loskomen....Mensen gaan vaak zelf ook eerst even op "onderzoek" uit. als het "anders" is als anders....En als ze het niet prettig vinden zullen ze na 1 keer niet meer komen....:) Succes, en uiteraard ook met je nieuwe uitdaging! Toegevoegd na 1 dag: Ik heb net de toevoeging gelezen van je vraag....Ik ga eerlijk zijn. Je komt nu wel erg onzeker over, je hebt toch wel vaker met dit bijltje "gehakt"?....Wat is nu eigenlijk het probleem. Je hebt het er al opstaan en je weet niet wat te doen?! Ik krijg er een raar gevoel bij..... Doe wat je goed acht en los het dan op als de mensen jou benaderen, iedereen is ook niet hetzelfde, tast het af. Het is je werk, je zou het moeten kunnen.... Succes, en hopelijk niet geschrokken van mijn eerlijkheid wat ik er van vind...

mensen willen alles weten. vertel het wat, hoe en de gevolgen.. dan zit je goed.. bijwerkingen zou ik niet noemen.. krijgen ze allemaal hoofdpijn, gewoon omdat jij het hebt voorspeld!

Voor mij zit je met deze vraag al fout. Ik zou je niet bij iemand aanraden, en ik den dat je echt voor de bijl gaat. Massage die pijn doet of bijwerkingen heeft is foute boel. Ik zou maar een bord 'Waarschuwing' en 'Eigen riisico' ophangen, maar met de vraag heb je al aangegeven, dat er problemen zouden kunnen ontstaan en dus ben je al aansprakelijk voor alle gevolgen. Ik zou jou inderdaad bij problemen per omgaande juridisch aanpakken.

`Het lijkt me netjes om het van te voren aan een client mee te delen. Dit voorkomt gezeur achteraf.

Labratje, Als je mensen vooraf informeert over de mogelijke gevolgen zijn ze des te gemotiveerder als ze toch voor de massagetherapie kiezen. Voor een echt goed resultaat zijn meerder behandelingen nodig toch? Dus is het voor jou en de client wel zo prettig als ze terugkomen. Iemand die met de verkeerde verwachtingen komt zal minder snel terugkomen dan iemand die van te voren weet waar hij/zij voor kiest. Iemand die " teleurgesteld" is zal ook nog es minstens 5 mensen in jouw directe omgeving vertellen dat je bij jou niet moet zijn. Die olievlek is maar moeilijk te bestrijden. Gewoon eerlijk zeggen wat je biedt en wat men kan verwachten. Je hoeft niet meteen in detail te treden natuurlijk. Wat dacht je van: " Denk er wel aan dat deze massage stevig is en dus pijnlijk kan zijn! Het gezegde 'wie mooi wil zijn, moet pijn lijden' gaat hier zeker op" Gevonden op: http://www.oaziz.nl/afslankmassage.htm De rest kun je bij het intake gesprek als bijsluiter meegeven. SUCCES!

Ik zou het totaal anders zien, en vol trots alle bijwerkingen op je site zetten. Dit omdat in afslank- en ontgiftingsland genoeg methoden zijn met dit soort bijwerkingen die razend populair zijn. Denk aan mensen die naar een kuuroord gaan om te sapvasten, als zij nergens last van kregen, zouden ze zich bekocht voelen. In dit wereldje is namelijk het verhaal dat je door het afvoeren van gifstoffen beroerd wordt zó gemeengoed, dat mensen het idee hebben dat het niet werkt als je je er niet beroerd van kunt voelen. Ik zou dus gewoon alle details op je website zetten. Voor de doelgroep schrikt dat niet af, maar is het juist reclame.

Het zou wijs kunnen zijn als je de "napijn" (let op deze omschrijving) beschrijft in soort en omvang. Druk op peesaanhechtingen en oprekken van spieren om verkorting te helpen voorkomen, wat oa ook bij traditionele Thaise therapie toegepast wordt, kan flinke (na-)effecten hebben en flink pijn doen, vooral in het begin van de therapie, wanneer de juiste afstemming en balans gevonden moet worden. Incomplete voorinformatie zal je kwalijk genomen kunnen worden, zeker als er kramp tijdens en/of na de behandeling voordoet. Het komt veel betrouwbaarder over als de "mitsen en maren "eerlijk vermeld worden, als zich deze dan voordoen, zal er dan minder snel paniek of onnodige bezorgdheid voordoen. Van veel massagevormen zijn de verschijnselen algemeen bekend, omdat het hier een nieuwe vorm betreft is openheid dan het devies. Het als "bijsluiter " toevoegen van info betreffende een nieuwe (mogelijk experimentele) behandeling is in mijn ogen in ieder geval niet wijs. Zelfs apotheken geven extra voor-info mee als je een nieuw medicijn meekrijgt, ofschoon er een bijsluiter in de verpakking zelf zit. Bedenk dat een naderhand ontstane krampaanval met gevolgen als letsel en schade, je -bij niet zorgvuldig en bewijsbaar waarschuwen- aansprakelijkheidstelling kunnen opleveren. Al deze ellende kun je je besparen door vooraf de juiste informatieverstrekking te ontwikkelen. Sterkte en succes. Toegevoegd na 1 dag: Na de waarschuwingen in je website gelezen te hebben , vind ik dat je duidelijk bent over de verschijnselen rond de massagetherapie en waardoor die veroorzaakt worden. Meer of anders zouden m.i. geen verbetering geven. Wel lijkt het me handig een print van de wepsite op A3 in de wachtkamer te hangen, zodat ook mensen die je website niet geraadpleegd hebben op afdoende wijze geinformeerd zijn over de (bij) werkingen van de massagetherapie. Veel succes

Wat ik zal willen weten, is hoe de mensen het ervaart hebben. Wanneer mensen klaar zijn met hun behandeling, vraag dan wat ze ervan vinden, voor en nadelen. Plaats dit op je website

Je kan het wel vertellen tijdens het maken van de afspraak dat ze er bijvoorbeeld rekening mee moeten houden dat het zou kunnen gebeuren dat... zodat ze in hun eigen agenda kunnen kijken wanneer het het beste uitkomt. Stel dat je nog iets belangrijks hebt na jouw afspraak. Dan is het niet verstandig om dus eerst deze massage te ondergaan. Ik zou het zelf graag van te voren willen weten zodat ik mijn schema zou kunnen aanpassen. De massage zou ik hierdoor zeker niet niet ondergaan, maar ik zou het wel van te voren willen weten. Stel dat je het pas tijdens de massage vertelt dan ben je eigenlijk al te laat. Je hoort een bijsluiter ook eerst te lezen voordat je het medicijn in neemt. Vlak ervoor tijdens een kop koffie lijkt mij ook een beetje laat.

Ik ben zo'n iemand die voor deze massage zou kunnen komen. Heb zelf reuma. Als ik naar je praktijk zou komen zou ik van tevoren wel graag de bijwerkingen willen weten. Maar wat ik nog belangrijker zou vinden om te weten, is of de uitwerking ervan opweegt tegen de bijwerkingen. Als deze massage ervoor zou zorgen dat ik de spanningen uit mijn lijf voor een x-periode kwijt zou raken, zou ik het zeker doen. Ik zou dan op de site vermelden dat er kans is op bijwerkingen. Als die hoofdpijn na 2 uur meestal al afneemt is dat voor veel mensen te verwaarlozen. Maar als het een paar dagen duurt is het andere koek. Kortom: zo eerlijk mogelijk zijn, maar de informatie op een dusdanige manier weergeven dat mensen er niet door afschrikken.

Hoe ernstig zijn de bijwerkingen? Als het dingen zijn in de trant van dat het tijdens de massage onaangenaam is en nog een paar daagjes pijn doet, hoef je dat echt niet vantevoren in een officiele bijlage te zetten. In je verhaaltje over je massage, kan je gewoon schrijven dat het geen lekkere ontspanningsmassage is, dat het een pittige massage is die pijnlijk kan zijn. Als iemand een afspraak maakt, kan je het op dat moment even vertellen dat je erna nog een paar dagen pijn kan hebben, dan kan diegene daar rekening mee houden (geen massage plannen de dag voor een belangrijke presentatie bijvoorbeeld). En als het niet ernstiger is dan dat, hoef je daar helemaal niet al te moeilijk over te doen. Bij de kapper krijg je toch ook geen brief om te weten dat je haren blonderen pijnlijk aan voelt? Dat hoort er gewoon bij.... Zolang mensen maar weten dat het geen lekkere massage is. Als er ernstige bijwerkingen kunnen zijn, bijvoorbeeld dat het mis kan gaan of blijvende problemen kan opleveren ofzo, dan moet je dat natuurlijk wel op een officiele manier vertellen, geschreven, als bijsluiter.

Als ik het goed begrijp ben je met je 17e begonnen. Héél knap van je. Als je een echt " vakman " bent, ben je verplicht ten allertijden de voors en tegens met je cliënten te bespreken. Leg ook op je website uit wat de behandeling inhoud. Als, EEN DREMPEL OPWERPEN, jou grootste angst is, ben je naar mijn mening niet goed bezig. Wees altijd eerlijk......!

Ik zou de 'bijsluiter' liever mondeling willen horen, zodat ik er ook meteen vragen over kan stellen. Als je het op de site zou zetten, zou ik misschien eerder afgeschrikt worden, terwijl ik wel geholpen zou kunnen worden met de behandeling. Het is ook veel persoonlijker vind ik, om mensen mondeling te wijzen op de risico's.

Als je een algemene informatie geeft vooraf, dat het een vrij stevige ervaring kan zijn, en dat er wat bijwerkingen kunnen optreden, kan een cliënt zelf wel aangeven of hij van tevoren precies wil weten wat deze bijwerkingen kunnen zijn... daar kun je dan een bijsluiter voor uitprinten. Dat zal voor de meeste mensen niet hoeven, die willen graag afslanken, no matter what. maar de paar mensen die angstig zijn kunnen dan niet achteraf schrikken omdat ze niet gewaarschuwd waren voor de gevolgen. Bij de meeste mensen kun je een evenrtueel optredende bijwerking bespreken als die zich voordoet...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100