Kan je handig leren zijn?

Hallo mensen
Ik zit nu in mijn laatste jaar en wil volgend jaar graag aan de studie geneeskunde beginnen. Qua leerstof moet dit met wat inspanning wel lukken, maar heb vooral schrik voor het praktische gedeelte..
Iedereen uit mijn omgeving zegt me steeds dat ik onhandig ben, maar ik wil zo onwijs graag dokter worden..
Nu is mijn vraag, kan je handvaardigheid wat leren? Of is dit echt een no-go om aan de studie geneeskunde te beginnen?
Alvast bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Beste Sylvie, Uit ervaring kan ik jou zeggen dat er niks is waar jij je zorgen om hoeft te maken. Dat je de theorie van de geneeskunde aankan is het belangrijkste. Want vergeet niet dat vrijwel alle praktijk in functie van theorie gebeurt. Een aantal voorbeelden van praktijk in de geneeskunde opleiding: - Communicatie: aan alle universiteiten wordt geleerd hoe je moet communiceren, dit is praktijk. - Stethoscoop: een hele belangrijke vaardigheid in de geneeskunde is het kunnen luisteren en interpreteren van dingen die je hoort via je stethoscoop. Het gaat er hier om dat je weet waar je je stethoscoop neer moet leggen en dat je moet weten welk geluid waarbij hoort. Dit is een praktische vaardigheid, maar eigenlijk is het gewoon theorie. - Spuiten zetten: ook dit is een gestructureerde handeling. Ondanks je onhandigheid (als die er al is, want dat valt immers ook nog te betwisten) kan je prima spuiten zetten. - Percussie: bijvoorbeeld het kloppen op de buik om de darm te interpreteren. Je moet weten waar je moet kloppen, hoe je moet kloppen en je moet kunnen interpreteren wat je hoort. Nogmaals is onhandigheid hier geen obstructie. De vaardigheden die je leert als basisarts (dus in je eerste 6 jarige opleiding geneeskunde) zullen geen belemmering voor je zijn als je onhandig bent. Daarnaast valt het misschien wel reuze mee hoe onhandig je bent. Hechten is misschien dan nog wat lastiger... Maar als dat het lastigste puntje voor jou is aan geneeskunde dan slaag je summa cum laude. Bij de meeste onderzoeken observeer je en zijn de acties van jou als arts maar minimaal. Het belangrijkste is dat je kan interpreteren. Daarnaast zijn er heel veel specialisaties. Als je onhandig bent zou ik geen chirurg worden. Maar dan kan je nog altijd huisarts, cardioloog, pneumoloog, neuroloog, internist, oncoloog, dermatoloog, patholoog, gerechtelijk arts, kinderarts etc. worden. Als je zo graag dokter wil worden, zou zelfs die onhandigheid je niet tegen moeten houden als het al een groot deel van de opleiding zou zijn. Onhandigheid, als die al aanwezig is, zou jou geen belemmeringen opleveren in je opleiding geneeskunde. Mijn advies is dan ook: ga er 100% voor. Rest mij je nog veel succes te wensen, de weg naar geneeskunde toe is niet gemakkelijk en de opleiding geneeskunde behoeft ook genoeg inspanning. Maar als je dat ervoor over hebt is het een geweldige opleiding en beroep!

Als de iedereen maar blijft zeggen dat je onhandig bent, kun jij denk ik toch heel goed bewijzen dat je in ieder geval in die medische hoek thuishoort. Probeer om je hoofd bij de zaak te houden, je hoeft niet perfect te zijn en niet iedere arts is handig hoor! Misschien je omgeving [ouders/broers/zussen etc.] eens vragen om in plaats van negatief kritisch eens positief opbouwend te zijn naar jou toe, ik kan je vertellen dat je daar veel meer aan hebt... dat helpt namelijk wanneer je je onzeker voelt! Probeer iedereen bij elkaar te roepen en dit vooral heel "rustig" onder hun aandacht te brengen, vaak is men zich er niet van bewust dat ze zo iets doen, laat staan van de negatieve uitwerking daarvan... Volg je hart en wordt als 't even kan arts, doe het eventueel rustig aan, maar dat hoeft niet, mensen die jou nog niet kennen zullen je heel anders zien, zo gaat dit vaak. Succes! Toegevoegd na 2 minuten: Antwoord op je vraag: Kan je handig leren zijn? is dat je wel handiger kunt worden, maar mijn advies is daar niet zozeer de nadruk op te leggen...

Ja hoor, kwestie van doen, tuurlijk gaat het in het begin mis, maar gewoon niet bang zijn en alle klusjes aanpakken, het is net als bv gitaar spelen, de eerste paar weken lijkt het nergens op, maar dan krijg je door dat je wel degelijk beter word, kortom oefening baard kunst! Succes!

Beste Sylvie, hartstikke leuk dat je aan een studie geneeskunde wilt beginnen! Maar, wat betreft je vraag: Een mens heeft (helaas) niet de gave alles te kunnen, kijk maar bv naar een kantoor mannetje die fantastisch is met cijfers etc, maar thuis kan hij nog geen lampje vervangen. Zo is het ook in de geneeskunde, en gelukkig, zijn er verschillende specialismen waar je als practicus na het halen van je doctoraal aan de slag kunt. Twijfel niet, maar begin aan je studie! Gaandeweg zul je merken waar jouw kundigheid ligt. Wil je algemeen practicus worden, dan moet je natuurlijk in de hele pathologie kennis hebben. Maar je kunt ook gaan voor een specialisme, iets waar je wel in uitblinkt, en waar heel je hart ligt... wat jou heel natuurlijk afgaat... dát is dan jou sterkste onderdeel. Ga ervoor, niet te veel twijfelen! Ik begon in de tandheelkunde, kronen afdrukken e.d. was niets voor mij... zo onhandig, kreeg het niet voor elkaar... maar toen ik richting mondhygiene/ parodontologie ging, was ik als een vis in het water... ik bedoel maar! Sterkte

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100