Hoe kan je het beste voorkomen dat iemand niet weet wat hij drinkt, bij een experiment bijvoorbeeld?

Ik doe een proef over sportdrankjes. Het is belangrijk dat de proefpersoon niet weet welk sportdrankje hij binnenkrijgt. Hoe kan ik zijn smaakzintuigen het beste uitschakelen? Ik had al een wasknijper op de neus in gedachten, maar dat zal niet 100% gaan werken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Blinddoeken. Als je niet ziet wat je krijgt kan je niet beïnvloed worden bij wat je gaat proeven. En een slok water laten nemen nadat een drankje geproefd is, want dat neutraliseert de smaakpapillen.

Als ik het goed begrijp gaat het erom dat hij ook niet kan proeven wat hij drinkt. Bij smaak gaat het om een aantal dingen. Het aroma van voedsel wordt waargenomen door de neus. Zoals je zelf al schrijft voorkom je dat door de neus dicht te houden. De primaire smaken (zoet, zout, zuur, bitter, umami) worden vooral door de tong waargenomen. Het is een stuk lastiger om dat te voorkomen. Wel kun je de smaakpapillen "in de war" maken door eerst iets anders te eten. Bijvoorbeeld een sterk pepermuntje. Er bestaat trouwens een besje dat ervoor zorgt dat alles wat je erna eet zoet smaakt. Deze zijn ook in tabletvorm te koop. In combinatie met een neusklem wordt het zo wel erg moeilijk om nog te merken wat je precies te drinken krijgt.

Bronnen:
http://azarius.nl/lifestyle/gadgets/miracl...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mirakelbes

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100