Moet je voor nachtblind in de auto eerst naar een opticien om je ogen na te laten kijken, of kun je daar zomaar een bril voor kopen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nachtblindheid kan niet met een bril worden opgelost. De opticien kan wel even meten of je misschien ook bijziend bent, en daar een bril voor geven. De opticien kan ook bekijken of het noodzakelijk is dat de oogarts even naar je nachtblindheid kijkt. (verlies van lichtgevoeligheid van het netvlies, niets tegen te doen).

Bronnen:
eigen ervaring.

Ben je nachtblind, dan is het zeker nuttig om eens naar de opticien te gaan. Meld dan dat je specifiek voor nachtblindheid komt. Nachtblindheid bestaat namelijk in een aantal varianten. De opticien kan uitzoeken van welke variant(en) jij last hebt. Als je bijv. niet alleen nachtblind bent, maar ook nachtbijziend, kan een (sterkere) bril helpen. Ben je alleen "gewoon" nachtblind, dan hoef je 's nachts geen andere sterkte brillenglazen te gebruiken. De opticien moet wel weten dat je voor nachtblindheid komt, zodat hij (indien zijn meetapparatuur dat toelaat) je zowel bij helder licht als onder donkere omstandigheden kan testen. Maar los van dat, als je nachtblind bent in de zin van het niet kunnen zien van zwak verlichte objecten, zit er maar één ding op: niet meer autorijden in het donker. Je bent dan namelijk een gevaar op de weg. Je ziet fietsers en voetgangers niet meer, en je mist flink wat borden en andere aanwijzingen. Veel mensen denken dat ze nog wel goed kunnen rijden "omdat ze zo voorzichtig zijn", of "omdat ze alleen maar in een bekende omgeving rijden". Maar die mensen hebben geen weet van alle bijna-ongelukken die ze veroorzaken doordat ze vlák langs een (voor hen onzichtbare) fietser rijden. Er zijn wel brillen die enigzins helpen. Dat zijn vaak brillen met gele glazen. Die brillen helpen echter alleen tegen het verblindingseffect: bij nachtblindheid hoort ook dat je extra snel verblind wordt door de lichten van een tegenligger, en dat effect wordt door zo’n bril wel wat verminderd. Datzelfde geldt voor het feit dat iemand die nachtblind is, behoorlijk lang (tot tien minuten of nog langer!) verblind *blijft* na eenmaal kort verblind te zijn geweest; dit terwijl een normaal ziend persoon slechts eventjes verblind is, en dan nog maar heel weinig, en dat zijn verblindheid binnen slechts enkele seconden verdwenen is. Tegen de verblinding zelf en tegen het lang verblind blijven helpen die gele brillen dus wel; en die brillen kun je gewoon zelf kopen. Die brillen helpen echter NIET bij het beter zien van zwak verlichte objecten zoals fietsers (ook als ze fietsverlichting voeren) of voetgangers op een zebrapad. Daarom: ben je nachtblind, rijd dan in het donker geen auto - alle fietsers en voetgangers zullen je dankbaar zijn. In de plaatjes zie je links wat een normaal ziende persoon ziet, rechts wat een nachtblinde persoon ziet. Je kunt je voorstellen dat die arme fietser compleet onzichtbaar is, hoe goed zijn fietsverlichting ook werkt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100