Mijn 66 jarige vader proeft de laatste jaren steeds moeilijker. Heeft dat met ouderdom te maken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

ja dat komt door ouderdom. “De smaakgevoeligheid neemt met het toenemen van de leeftijd inderdaad waarneembaar af, en wel vanaf een leeftijd van ongeveer 50 jaar. Daarbij zijn er grote verschillen tussen mensen als ook tussen de verschillende smaken (zout, zuur, zoet, bitter en umami¹). Sommige ouderen zijn tot op hoge leeftijd in staat om even goed te ruiken en proeven als jongeren, maar gemiddeld wordt door ouderen de zoute en zoete smaak minder goed waargenomen dan door jongeren. De smaak van producten wordt grotendeels (ca. 70%) door de reuk bepaald. Het verlies van de reuk treedt vaak eerder en in snellere mate op dan het verlies van smaak. Daarbij komt dat de smaakcellen zich in 10 dagen vernieuwen en de reukcellen na afsterven zich vernieuwen in 30 tot 50 dagen.”

Bronnen:
http://www.suikerinfo.nl/nieuwsbrief/sip13...

gaat het echt om de smaak, of om de reuk? als je vader merkt dat z'n reukzin achteruitgaat, is het goed om een arts hier naar te laten kijken. ik wil je niet bang maken, maar verlies van de reuk kan een van de voorbodes zijn van zowel alzheimer als parkinson, en hoe vroeger je erbij bent, hoe beter.

Slijtage van de smaakpapillen, en de reuk Is vervelend voor hem, eten wordt dan saai. Koken voor mensen met die klachten is ook vervelend. Ze vinden bijna niks meer echt lekker.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100