Wat zijn mijn rechten (als betere medewerker) omtrent mijn medisch dossier en de arbo- en bedrijfsarts?

Hallo,

Nu weet ik dat al eerder een vraag is gesteld op goedevraag.nl
Alleen het antwoord was niet echt toereikend, doordat ik zit met een aantal subvragen.

Ik ben recentelijk ziek geweest, en heb mij inmiddels beter gemeld.
Nu dreigt mijn werkgever mij naar de bedrijfsarts / arbo-arts door te zetten, doordat ik vaker dit jaar ziek ben geweest.
Voor deze recentelijke ziekte ben ik wel bij de huisarts geweest, voor de overige zaken niet (griep, hoofdpijn, buikloop).

Ik ben eerlijk geweest naar mijn werkgever, en heb inhoudelijk verteld wat mijn klachten waren (vertrouwensrelatie). Helaas keert dat nu tegen mij doordat wordt aangegeven dat dit niet wordt geloofd, en dat hiervoor mijn huisarts moet worden geraadpleegd.

Zodoende heb ik de vraag:
- Mag de arbo- of bedrijfsarts medische gegevens opvragen, terwijl ik inmiddels al ben beter gemeld ben?
- Wat is de consequentie als ik geen toegang geef (het is meer een principe kwestie).
- Mijn werkgever geeft aan mij niet te geloven, en trekt mijn klachten in twijfel. Daarnaast moet ik openheid van verdere zaken geven. Volgens mij gaan zij te ver. Waar is dit jurdisch geregeld?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik ben enigszins verwonderd over je formulering dat je werkgever "dreigt (je) naar de bedrijfsarts door te zetten". Allereerst: de bedrijfsarts is niet je vijand. De taak van de bedrijfsarts is het toezien op en bijdragen aan de gezondheid van werknemers. Hij/zij zorgt ervoor dat werkhervatting na ziekte op een medisch verantwoorde manier gebeurt, en zal alternatieven aandragen en begeleiding bieden wanneer die werkhervatting (nog) niet mogelijk is. Dan je vragen: -De bedrijfsarts mag gegevens opvragen bij jouw huisarts, wanneer jij daar toestemming voor geeft. Pas na schriftelijke instemming mag er informatie worden opgevraagd. Of je inmiddels beter gemeld bent, is daarvoor niet relevant. Jouw toestemming is de enige relevante variabele hierin. -Als je geen toestemming geeft, zal de bedrijfsarts uitsluitend af kunnen gaan op zijn of haar eigen onderzoeksbevindingen. Meestal is dat enkel een gesprek met jou als werknemer of beperkt lichamelijk onderzoek. Indien noodzakelijk kan de bedrijfsarts ook doorverwijzen voor verder onderzoek. Het missen van de informatie van de huisarts maakt dus dat de bedrijfsarts een minder volledig beeld van je krijgt. Geheel afhankelijk van de situatie en van het beoordelend vermogen van de bedrijfsarts, kan dat zowel in je voordeel als in je nadeel werken. Als er nu getwijfeld wordt aan de vraag of je wel echt ziek bent (geweest), gok ik dat het eerder in je nadeel zal werken. Je weigering van toestemming kan dan uitgelegd worden als een poging iets te verbergen. Al lijkt het in dit geval vooral te zijn dat je werkgever wantrouwig is: de bedrijfsarts zou het ook met je eens kunnen zijn en het opvragen van verdere informatie onnodig kunnen vinden. -Ik weet niet wat je werkgever zoekt als hij 'openheid van verdere zaken' wenst, maar je werkgever heeft helemaal niets met jouw medische dossier van doen. Het enige wat hij van jou mag verlangen, is dat je bij ziekte aangeeft wanneer je weer denkt te kunnen werken en dat je er alles aan doet om zo snel mogelijk te herstellen. Als er twijfels zijn over je ziek-zijn dan kan de bedrijfsarts om advies worden gevraagd, maar die mag ook geen andere informatie aan de werkgever geven dan enkel melden dat je inderdaad ziek was en dat er geen reden is tot zorg. Niets over de details van je ziekte of eventuele persoonlijke informatie die je met de arts gedeeld zou hebben.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100