Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat is faalangst precies en hoe word het veroorzaakt?

Ik kreeg vandaag te horen dat is waarschijnlijk faalangst heb, nou vraag ik mezelf af of het écht faalangst is of gewoon een beetje stress... Wat houd faalangst precies in en wat is de oorzaak?

Weet jij het antwoord?

/2500

Vaak ligt het aan de opvoeding van personen. Andere factoren zijn cultuur en aanleg. Ouders en opvoeders geven hun kinderen constant opdrachten. Dit kan in de vorm van een vraag zijn, maar ook als bevel. Veel van deze opdrachten zijn echter onuitvoerbaar. Alle deze opdrachten uit onze jeugd hebben een invloed op onze belevingswereld en gedrag als volwassenen. De onuitvoerbare opdrachten zijn als volgt te verdelen: Alles op alles moeten zetten Een persoon waarop deze opdracht invloed uitoefent, zal in faalangst situaties heel hard werken. De torenhoge inzet is in zulke situaties vaak belangrijker dan de resultaten van dat werk. Dat maakt het moeilijk om na te gaan of dat het werk met succes is uitgevoerd. Dit brengt een gevoel van falen met zich mee. Iedereen moeten behagen Mensen die dit als het hoogst haalbare doel stellen, proberen constant hun medemens tevreden te stellen. Alles staat dan in het teken van de ander niet teleurstellen. Aangezien dit onmogelijk is, zelfs als men zichzelf totaal wegcijfert, zal iemand met dit doel altijd falen. Altijd flink moeten zijn Bij een faalangstig persoon die deze opdracht uit de jeugd heeft meegenomen, uit deze opdracht zich in het verbergen van emoties. Hierdoor kan het lijken alsof deze persoon onverschillig is tegenover zijn of haar falen. De spanning van alledag wordt opgekropt. Hieruit komt alleen maar meer spanning en stress voort. Omdat niemand altijd sterk kan zijn, zorgt deze opdracht voor een gegarandeerd falen. Op moeten schieten Aangezien haastige spoed zelden goed is, begaan mensen die altijd haastig zijn in de regel onnodige fouten. Naast dit falen, kunnen ze ook moeilijk genieten van een met succes afgeronde taak, aangezien ze direct al met de volgende bezig zijn. Zodoende komen ze nooit aan rust en ontspanning toe. Volmaakt moeten zijn Ouders en opvoeders die in hun streven naar perfectie hun kinderen op iedere misstap afrekenen, geven hun kind een sterke basis voor faalangst. Het kind zal al snel door hebben dat ze nooit iets goed kunnen doen, waardoor de moed hen in de schoenen zinkt. Daardoor kunnen zij taken gaan vermijden, uit angst voor afkeuring. Als zij de taken wel uitvoeren, gaat dit samen met zoveel zenuwen, dat de kans op falen nog groter wordt. Voor wie last heeft van faalangst is het vaak al geruststellend om te weten dat bovenstaande opdrachten nooit succesvol zijn uit te voeren. Het is dus niet erg dat je er niet aan kunt voldoen.

Beste S310, Ik ben zelf iemand die tijdens 18 jaren problemen met faalangst heb gehad.Wanneer de prestaties steeds als het erop aankomt veel minder zijn dan verwacht, wordt dat negatieve faalangst genoemd.Gedachten als “dit kan ik nooit of “gisteren ging het ook mis”bijvoorbeeld,kunnen een symtoom van faalangst zijn.Een van de orzaken kunnen gebrek aan zelfvertrouwen zijn.In elke gevaal of faalaangst of stress is,het beste dat u kunt doen is professioneel hulp te vragen of yoga doen.Met ontspannen oefeningen zijn mijn klachten in hoge mate verminderen,gelukkig... Mijn beste wensen

een beetje spanning is nodig om tot resultaat te komen. Teveel spanning en angst om het verkeerd te doen kan je dermate blokkeren dat je tot niets meer in staat bent. Faalangst komt volgens mijn ervaring vaak voor bij mensen die het veel te goed willen doen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100