Is "het heet hebben" een normaal onderdeel van de nachtelijke temperatuurcyclus?

Ik word regelmatig 's nachts wakker, steevast rond een uur of 4, omdat ik het enorm heet heb. Soms zo heet dat ik ervan zweet.

Ik moet dan het dekbed van me af gooien en tien tot vijftien minuten afkoelen. Dan zakt mijn temperatuur en begin ik het koud te krijgen (ik slaap met open raam). Dan doe ik mijn dekbed weer over mij heen en slaap ik gewoon verder tot ik vanzelf wakker word, meestal een paar minuten voordat de wekker gaat.

Gedurende de hele nacht is mijn temperatuur normaal, alleen rond 4 uur word ik dus wakker van de hitte.

Als ik probeer minder warm te slapen, kom ik slecht in slaap of word ik al eerder wakker omdat het toch te koud is. De temperatuur is dus goed - behalve rond 4 uur.

Hoe kan dit? Is deze temperatuurcyclus normaal, dat wil zeggen is dit gewoon een onderdeel van de normale nachtelijke temperatuurcyclus van de mens? Kan er een andere oorzaak zijn?
 

Toegevoegd na 3 minuten:
 
Ik heb er verder geen last van. Ik ben gewoon 's nachts een kwartiertje wakker, dat is alles. Ik heb een regelmatig slaapritme en ik krijg, ook zonder dat kwartiertje, voldoende slaap.

Ik slaap met open raam. De verwarming is dit seizoen nog niet aangeweest. De hitte-aanval ligt dus puur aan mij, de temperatuur in de slaapkamer verandert niet. Voor zover ik weet lig ik ook niet meer of minder onder mijn dekbed.

Niets om me zorgen over te maken dus. Ik vraag me alleen uit pure nieuwsgierigheid wat de oorzaak zou kunnen zijn van dit verschijnsel.
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je in de overgang bent is het normaal.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100